Hlavní obsah

Vědci naučili papoušky kakadu hrát kulečník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papoušci kakadu dokážou pomocí tyčky dohnat míček do díry a každý k tomu používá osobitou techniku, informovali podle agentury APA vědci z vídeňské Univerzity pro veterinární medicínu. Dospěli k závěru, že tito ptáci umějí kombinovat činnost se dvěma předměty, konkrétně s tyčkou a míčkem. To dokáže kromě lidí jen několik živočišných druhů, jako třeba šimpanzi nebo malpy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tým vědců kolem biologa Antionia Osuny-Mascaróa postavil pro kakaduy Goffinovy specifický stůl na kulečník. Tvořila ho deska s otvory, která byla potažená zeleným kobercem. Do otvorů měli papoušci pomocí tyček posílat bílé kuličky.

Aby je jednoduše nemohli uchopit do zobáků nebo pařátů, byla „hrací plocha“ pod mříží upravenou tak, aby papoušci mohli provést pořádný šťouch. Za každý úspěšný pokus dostali jako odměnu oříšek kešu.

Papoušek ukradl zapnutou kameru, pořídil působivé záběry

Koktejl

„Každý z nich si vypracoval individuální techniku, jak tyčku uchopit a s neuvěřitelnou šikovností se trefit do míčku,“ chválil Osuna-Mascaró ptačí svěřence. Jeden z kakaduů tyčku držel v zobáku, druhý mezi špičkou zobáku a jazykem, třetí pařátem.

Vědci o svých poznatcích informovali v odborném časopisu Scientific Reports.

Reklama

Výběr článků

Načítám