Hlavní obsah

Válečný veterán 20 let tvrdil, že je na vozíku. Na dávkách si přišel na miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antrim

Americký válečný veterán si přišel na slušné peníze, když úřadům dvacet let tvrdil, že k životu potřebuje invalidní vozík. Neoprávněně tak získal v přepočtu přes patnáct milionů korun. Sám však uznal, že se zachoval špatně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětačtyřicetiletý Christopher Stultz z obce Antrim v americkém státě New Hampshire od roku 2003 předstíral, že je upoután na invalidní vozík, ovšem podle všeho pouze před úřady, od nichž po celou dobu pobíral velmi slušné dávky. Celkem si za tu dobu přišel na více než 660 tisíc dolarů (15,2 milionu dnešních korun).

Na základě toho mu Americký úřad pro veterány přiznal stoprocentní invaliditu a zvýšil mu pravidelné měsíční příspěvky. Navíc v pěti případech Stultzovi poukázal také příspěvky na úpravy aut, aby mohl řídit i s údajně zcela nepohyblivýma nohama.

Stultzův podvod vyšel najevo poté, co jej úředníci několikrát spatřili normálně chodit. Například na podzim 2021 se dokonce v kancelářích úřadu pro veterány pohyboval na vozíku, ale venku na parkovišti jej uložil do kufru a na místo řidiče bez problémů došel.

Když jej později lidé z úřadu konfrontovali ohledně jeho zdravotního stavu, bez vytáček přiznal, že může používat obě nohy, a sám došel k závěru, že je špatné, aby pobíral další dávky.

V dohodě o přiznání viny se pak objevila také svědectví lidí ze Stultzova okolí, kteří jej znali už zhruba od roku 2000. Ti se ve výpovědích shodli, že nikdy ani nezahlédli, že by podvodník někdy k pohybu používal invalidní vozík nebo jakékoliv jiné kompenzační pomůcky.

Christopher Stultz tak hned při prvním zasedání soudu přiznal vinu a o jeho trestu se bude rozhodovat v květnu, informoval web CBS News.

Američan 30 let tajil matčinu smrt a pobíral její důchod a výsluhy

Koktejl

Výběr článků

Načítám