Hlavní obsah

V ostravské zoo se narodilo mládě kriticky ohrožených šimpanzů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím pečlivě se matka stará o mládě kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského, které přišlo na svět letos 21. srpna v ostravské zoologické zahradě. Tato zvířata jsou nejohroženějším šimpanzím poddruhem. Aby měla matka na odchov mláděte klid, bude pavilon otevřený v omezeném režimu.

Foto: Zoo Ostrava, Tereza Šindelářová

V ostravské zoo se narodilo šimpanzí mládě.

Článek

Mládě šimpanze hornoguinejského přivedla na svět šestnáctiletá matka prvorodička. Zoo proto okamžitě uzavřela Pavilon evoluce.

„Nemáme vyhráno. Čekáme, jak to matka zvládne, má svého prvního potomka. Nechceme ji ničím stresovat, aby vše zvládla, proto jsme Pavilon evoluce pro návštěvníky otevřeli v omezeném režimu. V případě nutnosti ho zcela uzavřeme,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Gorila Kijivu z pražské zoo, matka slavné Moji, čeká další mládě

Koktejl
Foto: Zoo Ostrava, Tereza Šindelářová

Zoo doufá, že se samice zvládne postarat o své první mládě. Zatím to zvládá skvěle.

Dodala, že samice, která byla do Ostravy přivezena v roce 2019 z dánské Zoo Aalborg, se zatím o svého potomka pečlivě stará. Primáti nemají péči o mláďata vrozenou, proto jsou chovatelé od začátku napjatí, jak si samice povede.

„Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého jsme získali na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna,“ upřesnila mluvčí.

Foto: Zoo Ostrava, Tereza Šindelářová

Zoo doufá, že se samice zvládne postarat o své první mládě. Zatím to zvládá skvěle.

Naposledy se v ostravské zoo narodilo šimpanzí mládě v únoru roku 2020. „Byl to velký úspěch. Podařilo se to po dlouhých deseti letech. Nyní zde máme tři nadějné samice, tak uvidíme,“ uvedla ostravská poradkyně pro chov šimpanzů v Evropě Jana Pluháčková s tím, že v Ostravě se chovají šimpanzi od roku 1965 s přestávkou mezi roky 1979 a 1993.

V Evropě se ročně rodí méně než dvacet mláďat těchto kriticky ohrožených šimpanzů, letos se v evropských zahradách narodilo ani ne deset lidoopích mláďat.

Ostravská skupina šimpanzů hornoguinejských čítá celkem devět členů. Tvoří ji dva dospělí samci, pět samic a dvě mláďata. Kromě týden starého samečka je to ještě tříletý mladý šimpanz.

V zoo v Tennessee se narodila žirafa bez skvrn, je zřejmě jediná na světě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám