Hlavní obsah

Ukrajinci si v krytech krátí chvíle hudbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik videonahrávek s hudebními vystoupeními Ukrajinců ukrývajících se v krytech před válkou se během posledních dnů objevilo na sociálních sítích. Záběry ukazují, že právě hudba je pro ně v těžkých časech jedním z nástrojů naděje a sounáležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Téměř tři miliony zhlédnutí a více než 100 tisíc sdílení si vysloužilo video, na němž v jednom z kyjevských bombových krytů zpívá dívka jménem Amelia ukrajinskou verzi písně Let it go z animovaného filmu Ledové království.

Záběry pořídila Marta Smekhova a následně je se souhlasem dívčiny matky sdílela na svém facebooovém profilu.

„Od prvního slova písně bylo v krytu naprosté ticho. Všichni se rázem přestali zajímat o vše ostatní a poslouchali tuto dívku. Dokonce ani muži nedokázali zadržet slzy,“ napsala k příspěvku autorka videa.

Viralním se na sociálních sítích stalo rovněž vystoupení mladé ženy, která v bombovém krytu zahrála na housle ukrajinskou píseň s názvem Noc zalitá měsíčním světlem. Video na Twitteru nasbíralo více než milion zhlédnutí.

V krytech nejedenkrát zazněla i ukrajinská národní hymna. V jedné ze stanic metra natočila muže hrajícího na trumpetu tuto píseň, která nese název Ukrajina ještě nezemřela, novinářka Kristina Berdynskykhová. Na záběrech je vidět, jak se někteří lidé během jeho vystoupení drží za srdce.

Jak ukazují záběry novináře Alejandra Alvareze, národní hymnu si lidé v kyjevském metru zazpívali i hromadně.

Reklama

Výběr článků

Načítám