Hlavní obsah

Tři sestry v Amazonii oživují kmen, který byl na pokraji vymření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amazonský kmen Juma se donedávna zdál být odsouzený ke stejnému osudu jako mnohé domorodé komunity, které zmizely po kolonizaci z Evropy. Nyní však zažívá comeback díky třem sestrám, které ukončily patriarchální tradici kmene a začaly mu vracet život v rezervaci hluboko v Amazonském pralese.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Sestry Mandeí, Maytá a Boreá (zleva)

Článek

Vesnička kmene v brazilském státě Amazonas leží dvě hodiny cesty loďkou od nejbližší silnice, při nedávné návštěvě reportérů však byla plná života. V řece si hrály děti, ženy ručně drtily maniok na mouku, lidé lovili ryby do sítí i na udice, další byli na lovu jinde. Obyvatelé mají generátory elektřiny, satelitní internet a tradiční budovu s názvem maloca, kde se během dne mohou scházet.

Před několika lety přitom byl kmen Juma na pokraji vymření. Odhaduje se, že kdysi jej tvořily tisíce lidí, ale na konci 90. let z něj zbývala jen poslední rodina sestávající z otce Arukáa a jeho tří dcer se jmény Boreá, Mandeí a Maytá. V roce 2021 Aruká umřel na nemoc covid-19, přičemž deník The New York Times tehdy poznamenal, že mnohé z tradic a rituálů jeho lidu jsou navždy ztracené.

Se smrtí „posledního muže“ však kmen neztratil svého vůdce. Tuto funkci, v níž se do té doby střídali jen muži, už v roce 2012 převzala Mandeí, zjistila agentura AP. „Moje sestry a můj otec mě povzbuzovali, abych se té pozice ujala,“ řekla žena, která nedávno titul přenechala své starší sestře Boreá. „Přizpůsobila jsem se, abych našla řešení pro naše lidi,“ uvedla.

Co je to covid? Domorodé kmeny v Amazonii se o pandemii dozvěděly až s vakcínou

Koronavirus

Ona i její sestry si našly muže z jiných kmenů, s nimiž se seznámily poté, co byla rodina před 25 lety donucena přestěhovat se z původního sídla kmene do sousedního státu Rondônia.

Ve stejné době, kdy se Mandeí stala vůdkyní, dostali Aruká a jeho dcery možnost vrátit se do domovské vesničky poté, co jim brazilské úřady území vrátily a zřídily zde rezervaci domorodců Juma. Agentura AP ji popisuje jako oblast poblíž obce Canutama pokrytou pralesem a s rozlohou zhruba 350 kilometrů čtverečních.

Obavy o budoucnost

Ve vesnici kmene Juma žilo na konci letošního roku 24 lidí. Je mezi nimi například synovec Mandeí, jehož celé jméno Puré Juma Uru-Eu-Wau-Wau odkazuje na původ jeho matky a vesnici Uru-Eu-Wau-Wau, odkud pochází jeho otec. Příjmení Juma se rozhodly přijmout také jeho dvě sestřenice Ana Índia a Shakira, pojmenovaná podle kolumbijské popové hvězdy.

„Trochu jsem prolomil antropologická pravidla a následoval rodovou linii své mamky,“ řekl 22letý Puré. „Když se nebudu hlásit ke kmeni Juma, tak kdo jiný?“ dodal.

Přes veškeré nedávné úspěchy má Mandeí o budoucnost svého kmene obavy, píše AP. Lidí ve vesnici je podle ní stále velmi málo, starosti jí působí také plánované zpevnění silnice vedoucí vedle rezervace, což zvyšuje pravděpodobnost, že do oblasti zavítají chovatelé dobytka či pěstitelé sóji. Zároveň se tři sestry potýkají s tím, jak předat dalším generacím znalosti svých předků.

„Největší zodpovědnost, kterou se sestrami sdílím, je neztratit kulturu Juma, kterou nás naučil náš otec,“ řekla Mandeí.

Australan se vydal na odlehlý ostrov mezi domorodce. Potkal tam i krajana

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám