Hlavní obsah

Titul Miss Universe získala Američanka. Rozruch však způsobila účast Ukrajinky i Rusky

New Orleans

V neděli byla v New Orleans vyhlášena 71. Miss Universe. Titul získala Američanka R'Bonney Gabrielová, ale největší pozornost vzbudila na soutěži Miss Ukrajina Viktoria Apanasenková, která na pódium přišla v kostýmu inspirovaném archandělem Michaelem. O titul soupeřila i ruská Miss Anna Linnikovová.

Miss Universe se stala Američanka z TexasuVideo: ©IMG Universe LLC, Reuters

 
Článek

Dívka ze Spojených států získala titul Miss Universe po deseti letech. Šťastnou vítězkou ze stala R'Bonney Gabrielová z Houstonu. Porazila dalších 84 soupeřek, přičemž byla ve svých 28 letech nejstarší soutěžící.

„Věřím, že věk nás nedefinuje,“ řekla v průběhu finálového večera Gabrielová. V civilním životě se živí jako módní návrhářka a také se angažuje v neziskové sféře.

Zcela odlišný příběh pak reprezentovala Miss Ukrajina Viktoria Apanasenková. Soutěže se zúčastnila navzdory všem těžkostem, které představuje válka v její zemi, a rozhodla se ji pojmout jako manifest.

Putin potvrdil, že Rusko je Mordor. Nechal lídrům států vyrobit devět prstenů

Koktejl
Foto: Profimedia.cz

Miss Ukrajina

Ve středečním semifinále se předvedla v působivém kostýmu, který měl představovat archanděla Michaela, přemožitele Antikrista, ochránce vojáků, válečníka a patrona Kyjeva. Součástí byl i meč, ale nejen ten byl důvodem, proč Viktoriin kostým tak ostře kontrastoval s klasikou – s množstvím per či flitrů, kterou předvedly ostatní dívky.

Svým kostýmem chtěla Viktoria mimo jiné upozornit na válku na Ukrajině. „Chtěla jsem do tohoto kostýmu převést svou osobnost a ukázat sílu v lidech,“ řekla a dodala, že archanděl Michael bojuje proti zlu a vždy vyhraje.

Ukrajinka se odmítla vyfotit s Ruskou

Soutěže se účastnila i Miss Ruska Anna Linnikovová, které úřady navzdory protestům a nařčením, že má blízko k ruskému prezidentu Putinovi, udělily víza. Ruska se v semifinále prezentovala kostýmem s názvem „Koruna ruského impéria“, který měl odkazovat na slávu ruského imperialismu 19. století.

Apanasenková po soutěži uvedla, že Ruska se s ní chtěla vyfotografovat. Pro Ukrajinku to ale bylo nepřijatelné. „Nebyl to její první pokus. Vždy jsem se jí zeptala, zda podporuje politiku svého prezidenta, který začal válku na Ukrajině, a zatím jsem nedostala odpověď,“ uvedla Apanasenková. Obě ženy se nakonec mezi finální šestnáctku soutěžících neprobojovaly.

Miss Anglie chce letět do vesmíru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám