Hlavní obsah

Tajemnému vzácnému plazu se v pražské zoo daří

Právo, paf
Praha

Hned šest mláďat vzácného varanovce bornejského se vylíhlo na začátku října v Zoo Praha. Poprvé se tu tento vzácný plaz po dvou letech chovu rozmnožil vloni v srpnu.

Foto: Zoo Praha – Petr Hamerník

Varanovec bornejský

Článek

Jako první byla v chovu úspěšná japonská zoo, kde měl varanovec bornejský mláďata už v roce 2014, do svého chovu ho zoo přitom získala jenom o rok dříve.

Desítky let totiž zůstával tento plaz velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho spatřit ve volné přírodě. Jeho způsob života byl tak záhadou, a proto začal být nazýván „svatým grálem herpetologů“. Právě z Japonska pak do Prahy přicestovalo v prosinci roku 2016 sedm jedinců, mezi nimi i matka prvních pražských mláďat, která chovatelům udělala radost i letos.

„Další snůšku této samice jsme zaznamenali letos 30. června. Inkubace při teplotě kolem sedmadvaceti stupňů trvala devadesát čtyři až devadesát šest dní,“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský a upřesnil, že mláďata se líhla v období 2.–4. října s váhou mezi 4,2 až 4,5 gramu a délkou od 14,2 do 14,5 centimetru.

Varanovec bornejský je endemický plaz žijící pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu. Vzhledem ke kácení deštných lesů a pravděpodobně velmi omezenému rozšíření volně žijících varanovců bornejských je jejich budoucnost ve volné přírodě nejistá.

Zoo Praha se proto podílí na vytvoření záchovné populace těchto unikátních tvorů v evropských zoologických zahradách. Odchovaná mláďata z loňského roku by se tak v dohledné době měla stěhovat do jedné z francouzských a také německých zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám