Hlavní obsah

Štěstí, že jel zrovna kolem. Lyžař vyhrabal snowboardistu pohlceného sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelné štěstí měl Ian Steger, který při jízdě ve volném terénu na hoře Mount Baker v americkém státě Washington zapadl po hlavě do hlubokého sněhu. Trčícího snowboardu si všiml lyžař, který jel o chvíli později kolem, a zapadlého muže zachránil.

Záchrana snowboardisty ze sněhu.Video: AP

 
Článek

Záběry, které přinesla agentura AP, jsou již pár týdnů staré, ale zachránce Francis Zuber je zveřejnil teprve před několika dny. Je na nich vidět, že Francis na lyžích sám poněkud bojoval s hlubokým sněhem ve volném terénu a vlastně jen díky tomu si všiml snowboardu trčícího ze sněhu.

Ian Steger totiž do sněhu po hlavě zahučel těsně pod stromem, takže za normálních okolností jej shora při jízdě nebylo možné spatřit. Měl velké štěstí, že Francis jel zrovna kolem, chtělo by se říci spolu s klasikem.

Snowboardisty na sjezdovce v Japonsku napadl divočák

Koktejl

Francis Zuber okamžitě zahájil záchrannou operaci a nejprve se prohrabal k Ianově obličeji, aby mohl dýchat. Pak se na chvíli potřeboval vydýchat i sám, aby následně mohl snowboardistu vyhrabat celého pomocí plastové lopaty.

„Chtěl jsem napsat něco opravdu dlouhého, ale nechám si to na jindy,“ napsal Francis v příspěvku, když záběry nakonec zveřejnil. Video podle něj mluví samo za sebe. „Takže řeknu jen to, že je jedno, jak jste zkušení. Horám je to jedno. A nezajímá je ani to, že všechno děláte správně,“ dodal.

Záchrana za milion piv

Na sociálních sítích sklidil řadu kladných reakcí, a to nejen za to, že byl v horách správně vybaven, ale také za klidný přístup při záchraně. „Dělám záchranáře přes dvacet let a zvládl jsi to na jedničku,“ píše se v jednom komentáři.

A přidal se i kamarád zachráněného Iana: „Moc děkuji, ani neumím vyjádřit, jak jsem ti vděčný. Máš u mě milion piv!“ píše s tím, že událost ho velice rozrušila, jen co o ní od Iana slyšel, a vůbec nevěděl, zda bude schopen se na video podívat.

V Kalifornii napadlo tolik sněhu, že zastavil i lanovky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám