Hlavní obsah

V Kalifornii napadlo tolik sněhu, že zastavil i lanovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kalifornii letos v zimě napadlo tolik sněhu, že z toho nemají radost už ani lyžaři a provozovatelé lyžařských středisek. Sníh totiž místy sahá tak vysoko, že kvůli tomu nemohou jezdit ani sedačkové lanovky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koncem minulého týdne zveřejnilo lyžařské středisko Bear Valley v kalifornském pohoří Sierra Nevada záběry sedačkové lanovky, která musela zůstat stát, protože jí v provozu bránila vysoká vrstva sněhu. Ten dosahuje tak vysoko, že nechybí moc, aby pod ním zmizely i celé sloupy.

„Je to naprosto úžasné a taky velká zábava,“ zářil Eric Wilcox z týmu tamějších horských záchranářů. Podle serveru UPI ale zároveň dodal, že sníh působí nemalé komplikace a jeho odklízení je velmi pracné.

Od konce roku 2022 napadlo v oblasti Bear Valley přes 15 metrů sněhu, což je více než dvojnásobek průměrného úhrnu za celou zimu. Podobně je na tom i resort Mammoth Mountain, kde sníh také „znehybnil“ několik lanovek.

Obětavý orel seděl na vejcích, i když ho zasypal sníh

Koktejl

Meteorologové ze serveru AccuWeather navíc očekávají, že tento týden ještě něco připadne, v Mammoth Mountain by tak mohl padnout i historický rekord ze sezony 2010/11, jenž činí 16,98 metru.

Již nyní dosáhlo množství sněhu v severní části pohoří Sierra Nevada 178 procent historického průměrného úhrnu. V centrální oblasti to je již 227 procent a v jižní části dokonce 272 procent.

Zásobárna vody

Ačkoliv nevídané přívaly sněhu působí lidem značné problémy, místní se na to dívají z té lepší stránky. V posledních letech totiž Kalifornii sužovala sucha, gigantické množství sněhu na horách bude ještě dlouho sloužit jako rezervoár vody, která se bude postupně uvolňovat. Podle odborníků je nedávno napadlý sníh na vodu značně bohatý.

Radost nakonec mohou mít i zimní střediska a lyžaři. Lauren Burkeová z Mammoth Mountain totiž uvedla, že loni se lyžovalo až do června, přičemž sněhu nebylo ani zdaleka tolik. Letos tak očekává lyžařský provoz až do velmi pozdního léta.

Zima tropí hlouposti. Nasněžilo i v Ománu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám