Hlavní obsah

Stánek v Mexiku prodává krysí maso a polévku, je poslední svého druhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržiště v mexickém městě San Luis Potosí se může pochlubit značně netradiční atrakcí. V jednom z tamějších stánků se totiž prodává krysí vývar. A komu by náhodou chutnal, může si kromě něj koupit krysy i syrové a doma si je připravit podle svého gusta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi nejpopulárnější národní kuchyně patří v současnosti i ta mexická. Je známá po celém světě v mnoha různých variantách, ale přesto o některých pokrmech pravděpodobně nevědí ani již dost velcí znalci. Jedním z příkladů může být například krysí maso.

Zájemci o tuto exotiku, která v našich končinách každému přinejmenším nadzvedne obočí, by tedy měli zamířit do města San Luis Potosí v centrálním Mexiku, konkrétně na tržiště Mercado República, kde provozuje svůj stánek José Remedios Hernández, zvaný Camilo.

Tam prodává syrové krysí maso, ale také z něj připravuje a servíruje vývar s různými druhy zeleniny a koření. Sama o sobě tato polévka nevypadá nijak zvláštně, ale z každé misky vykukuje i jedno zvíře uvařené vcelku, což už je naopak pohled pro zdatné a otrlé. Jedna porce stojí 100 pesos, tedy v přepočtu zhruba 140 korun, zatímco syrová krysa k domácí přípravě pak vyjde na 90 pesos (zhruba 125 korun).

Ovšem ačkoliv to může vypadat jako nechutná honba za senzací nebo třeba odraz stavu mexické prosperity, ve skutečnosti jde o starou, ale již téměř vymizelou tradici. Krysí maso se totiž v minulosti v oblasti San Luis Potosí konzumovalo vcelku běžně a vedle specifické chuti se mu připisují i léčivé účinky. Údajně prospívá lidem trpícím cukrovkou, chudokrevností, nebo dokonce rakovinou, protože má vysoké výživové hodnoty, a tak posiluje organismus a zároveň zvyšuje chuť k jídlu.

Navzdory tomu je však Camilův stánek poslední. Funguje již 52 let a jeho majitel jej chce provozovat i nadále, protože to bere nejen jako jistou povinnost vůči mamince, jež stánek provozovala dosud, ale nedávno zemřela. Jde také o udržení místní tradice, která již téměř vymizela.

Majitel stánku s netradičním sortimentem si ovšem vzpomíná, že kdysi byly na tržišti desítky prodejců krysího masa, jenže v průběhu času všichni postupně odešli do důchodu, nebo zemřeli, a tak je Camilo poslední, kdo tuto lokální pochoutku prodává a servíruje. A zároveň dodává, že zvířata loví ve venkovských oblastech kolem San Luis Potosí, takže rozhodně nejde o žádné kdovíčím kontaminované krysy z městských kanálů.

Nejtvrdší jídlo na světě. V Číně se stává hitem pokrm s kamením

Koktejl

Výběr článků

Načítám