Hlavní obsah

Soutěžící z Milionáře na Nově vysoudil tři milióny

PRAHA

Karel Lupoměský dostane od televize Nova zhruba tři milióny korun jako odškodné za soutěž Chcete být milionářem?, ze které byl podle rozhodnutí soudu nesprávně vyřazen. V pátek o tom rozhodl senát Obvodního soudu pro Prahu 1.

Foto: archiv KNTB
Článek

"Jak se ve starořímském vojsku jmenoval oddíl o 120 až 150 mužích?" Tak zněla desátá otázka, na kterou soutěžící Karel Lupoměský odpověděl "centurie" skrývající se pod možností b. Počítač ji však neuznal a vybral odpověď c, tedy "manipul". Ze soutěže odešel s 320 tisíci.

Lupoměský tak ztratil možnost postoupit na jedenáctou otázku za 640 tisíc korun a dostat se na další stupínek. O správnosti své odpovědi však byl přesvědčen, proto se obrátil na soud.

Již loni v červenci poukázala žalující strana na fakt, že odpověď na otázku může být sporná. Odpovědí je totiž možných více, nikoliv jediná.

V červencovém jednání svědčil historik Václav Marek, který sice připustil, že nejsprávnější odpovědí by byl manipul, se správností by však váhal. Podle něj by měl na otázku odpovědět specialista na římské právo. Ten se však v České republice dlouho hledal.

Podle pátečního verdiktu soutěžící obdrží 2,181 miliónu korun odškodného. Navrch obdrží zhruba milión korun za čtyři roky od doby, kdy se soutěž konala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám