Hlavní obsah

Soud v kauze Milionáře nemá experta na starý Řím

– PRAHA

Soudce, který se zabývá sporem mezi televizí Nova a účastníkem její soutěže Chcete být milionářem? o jméno římské vojenské jednotky, stále hledá odborníka na danou problematiku. Právě kvůli chybějícímu znaleckému posudku, který by jméno oddílu určil, nemohl být při minulém jednání vynesen rozsudek.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Viktor Sedlák dnes řekl, že telefonoval několika expertům, jejichž specializací je historie Římské říše. "Vždycky mě odkázali na další osobu, která je podle nich kompetentnější," uvedl.

Žalobu na Novu podal Karel Lupoměský poté, co moderátor soutěže neuznal jeho odpověď na otázku, jak se v armádě antického Říma nazýval vojenský oddíl o 120 až 150 mužích. Hráč odpověděl, že centurie, podle Novy to však byl manipul. Muž tak přišel o 1,25 miliónu korun, získal pouze 320 000 korun.

Vzhledem k tomu, že je o správnosti své odpovědi přesvědčen, žádá po televizi Nova odškodnění ve výši dvojnásobku částky, tedy 2,5 mil. Kč.

Žalující strana prý správnost odpovědi několikrát prověřila v odborné literatuře. Dospěla k závěru, že účastník soutěže z ní byl vyřazen neoprávněně, neboť jeho odpověď splňovala veškerá kritéria pravidel. Rovněž poukázala na spornost položené otázky, na níž je více možných správných odpovědí, nikoliv jediná.

Snad do měsíce

Mimosoudní dohoda ztroskotala a případ skončil u soudu. V České republice je to poprvé, co se soutěžící kvůli televizní vzdělávací hře obrátil na soud.

Při červencovém jednání svědčil historik Václav Marek. Uvedl, že možných odpovědí na danou otázku je více, on sám by se prý zřejmě za správnou odpověď určil manipul. Upozornil však, že není odborníkem na starověké vojenské dějiny. [celá zpráva]

Podle soudce Sedláka se za experty na antické vojenství nepovažuje ani většina dalších akademiků, které po skončení minulého líčení oslovil. "Předpokládám však, že do měsíce bude znalec ustanoven," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám