Hlavní obsah

Soutěžící žaluje Novu kvůli sporné otázce v Milionáři

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 v pátek dopoledne odročil jednání, v němž žaluje účastník televizní soutěže Chcete být milionářem? společnost CET 21, vlastníka licence na vysílání televize Nova. Žalobce se domnívá, že mu nebyla uznána správná odpověď na otázku. Soud se ve ČR žalobou na vědomostní soutěž zabývá úplně poprvé.

Foto: zoo Praha

Export odchyceného ibise

Článek

"Jak se ve starořímském vojsku jmenoval oddíl o 120 až 150 mužích?" Tak zněla dvanáctá otázka, na kterou soutěžící Karel Lupoměský odpověděl "centurie" skrývající se pod možností b. Počítač ji však neuznal a vybral odpověď c, tedy "manipul".

Lupoměský tak ztratil možnost vyhrát 1,25 miliónu korun a dostat se na další stupínek. Vzhledem k tomu, že je o správnosti své odpovědi přesvědčen, žádá po televizi Nova odškodnění ve výši dvojnásobku částky, tedy 2,5 mil. Kč.

Sporná otázka nabízí více odpovědí

Žalující strana v zastoupení doktorem Klimešem správnost odpovědi několikrát prověřila v odborné literatuře. Dospěla k závěru, že účastník soutěže z ní byl vyřazen neoprávněně, neboť jeho odpověď splňovala veškerá kritéria pravidel. Rovněž poukázala na spornost položené otázky, na níž je více možných správných odpovědí, nikoliv jediná.

Jak u soudu uvedl svědek doktor Václav Marek, specialista na historii a přednášející na FF UK, který v oboru působí zhruba čtyřicet let, otázka je značně rozporuplná. V průběhu starověkých dějin totiž existoval vojenský oddíl v uvedeném počtu, který v určité době vyhovoval jak označení centurie, tak manipul.

Marek při hledání odpovědi na uvedenou otázku vycházel ze svých znalostí a rovněž studoval odbornou literaturu, která jeho původní dojem potvrdila. Rozpětí počtu mužů se různí podle jednotlivých dob a položená otázka neumožňuje jednu správnou odpověď. Sám dále podotknul, že v takto položené otázce chybí exaktnost.

Na dotaz zástupkyně žalované strany sice připustil, že za nejsprávnější odpověď považuje manipul, ihned však upřesnil, že jakožto odborník by váhal.

Vzhledem k tomu, že u nás zřejmě neexistuje specialista zabývající se výhradně antickým vojenstvím, navrhla zástupkyně žalovaného zpracování znaleckého posudku k posouzení sporné otázky. Soud jeho zpracování zadá Ústavu dějin vojenství, případně odborníkům z katedry římského práva PF UK. Jednání bylo odročeno na neurčito.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenským Milionářem zmítá skandál

Slovensko mohlo mít nového milionáře, když se ve slovenské verzi známé soutěže "Chcete být milionářem?" 22letý František Krasňanský dostal až na dvoumiliónovou...

Výběr článků

Načítám