Hlavní obsah

Rakouský vinař renovoval sklípek a narazil na kosti mamuta

Jako objev století hodnotí archeologové nález, který učinil vinař z dolnorakouské obce Gobelsburgu, když rekonstruoval svůj sklípek. Při srovnávání podlahy narazil na kosti, jež podle odborníků patřily mamutovi a jsou staré 30 tisíc až 40 tisíc let.

Foto: ÖAW-ÖAI Hannah Parow-Souchon

Stáří kostí odhadli archeologové na 30 tisíc až 40 tisíc let

Článek

„Jde o nejvýznamnější objev svého druhu za posledních více než sto let,“ uvedl v prohlášení Archeologický institut Rakouské akademie věd (ÖAI), podle nějž jde o „archeologickou senzaci“.

Vinaři Andreasi Pernerstorferovi se objevené kosti zdály příliš velké, vyrozuměl proto památkový úřad, který jej následně odkázal na pracovníky ÖAI. Ti v polovině května přijeli a začali místo podrobněji zkoumat.

Odkryli několik vrstev zeminy, přičemž narazili na další kosterní ostatky. Patřily nejméně třem mamutům a jsou prý ve velmi zachovalém stavu.

„Nález tolika mamutích kostí na jednom místě je velmi neobvyklý. Bude to poprvé, co budeme moci v Rakousku něco takového zkoumat moderními prostředky,“ uvedla Hannah Parow-Souchonová, která vykopávky v Gobelsburgu vede. „Pro výzkum je to jedinečná šance,“ dodala.

Foto: ÖAW-ÖAI Thomas Einwögerer

Rakouští experti na místě nálezu

Nález podle ní nastoluje „mnoho vzrušujících otázek“, například tu, jak lidé z doby kamenné mohli lovit tak obrovská zvířata. „Víme, že mamuty lovili, ale víme jen málo o tom, jak do dělali,“ řekla dále archeoložka.

Vyjádřila přesvědčení, že místo, kde byly kosti objeveny, mohlo být také místem smrti mamutů. „Lidé jim tady mohli nastražit past,“ uvedla dále Parow-Souchonová.

Genetická stopa lovců mamutů před 20 000 lety zmizela

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám