Hlavní obsah

Raději ty prachy spálím. Oligarcha stále odmítá astronomické vypořádání s exmanželkou

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský oligarcha Farkhad Achmedov, který se dlouhodobě soudí se svojí exmanželkou Taťánou, psal v minulosti svému synovi zprávy, že raději svoje peníze spálí, než aby je musel dát exmanželce. Ta má přitom podle rozhodnutí Nejvyššího soudu nárok na téměř půl miliardy liber (13 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Ruský podnikatel Farkhad Achmedov (vpravo)

Článek

Rozvodové řízení a následné majetkové vyrovnání je ve Velké Británii označováno za „největší rozvod v dějinách země”. Ačkoliv Achmedov i jeho bývalá manželka pochází z Ruska, Taťána dlouhodobě žije v Londýně.

Tahanice o majetek se vlečou dlouhé roky, oficiální rozvod však proběhl až v roce 2015. O dva roky později britský soud nařídil, aby jí přenechal 40 procent svého jmění, což je podle BBC jedno z největších rozvodových vyrovnání. Celková částka, kterou měla 48letá žena obdržet, činila 451 milionů liber (13 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Taťána Achmedová požaduje vyplacení astronomické sumy.

Pětašedesátiletý Achmedov nicméně označil rozsudek za „kus toaletního papíru” a nařízení ignoroval. Bývalé manželce vyplatil pouze minimální zlomek částky, na což soud zareagoval v roce 2017 masivním zastavováním majetku oligarchy. Na Taťánu měla být přepsána luxusní jachta v přepočtu za devět miliard korun, kterou se však nakonec Achmedovovi podařilo uhájit v Dubaji.

Oligarcha získal v rozvodové bitvě zpět jachtu za devět miliard

Muži

Achmedov se ohání zejména tím, že se s bývalou manželku rozvedl už v roce 2000 v Rusku, což mají dokazovat určité dokumenty z Moskvy. Pravost dokumentů se mu ale nikdy nepodařilo prokázat.

Jo, je to mrcha

U soudu, který momentálně v Londýně probíhá, zazněla také citace emailu, který před několika lety psal Achmedov svému synovi Temurovi. „Raději ty prachy spálím, než abych je dal jí,” napsal doslova.

Ani Temur se s vlastní matkou příliš nemazlil a s rozhodnutím svého otce souhlasil. „Jo, je to mrcha,” odepsal 27letý Temur, který tvrdí, že mu matka svým chováním v dětství kazila život a nikdy ho nenaučila správným hodnotám, uvedl Daily Mail.

Život syna miliardáře není jen nekonečný luxus. Teď čelí žalobě od vlastní matky

Muži

U soudu také popisoval, jaké to je být synem miliardáře, který je podezřelý, že svému otci pomáhal ukrýt desítky milionů liber před vlastní matkou, která ho nyní žaluje.

„Já s rozhodnutím otce absolutně souhlasím. Ničila můj život, nedodržovala žádné emocionální ani rodinné hodnoty,” uvedl Temur. Jeho matka u soudu vyjádřila naději, že vztah mezi ní a jejím synem by mohl být v budoucnu napraven a dodala, že podat žalobu na vlastního syna bylo velmi těžké.

Z původní částky se Taťána dočkala zatím pouze pěti milionů liber (150 milionů korun), což je, jak se zdá, maximální částka, kterou byl Achmedov své exmanželce ochoten vyplatit. O osudu dalších stovek milionů liber se bude v dalších dnech znovu rozhodovat v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám