Hlavní obsah

Oligarcha získal v rozvodové bitvě zpět jachtu za devět miliard

Novinky, vps

Ruský miliardář Farkhad Akhmedov si může oddechnout. Opět se totiž může projet na své 115 metrů dlouhé jachtě, kterou mu loni zabavily dubajské úřady. Plavidlo vzaly do zástavy kvůli vyrovnání s miliardářovou bývalou manželkou, nakonec se ale ukázalo, že na to neměly nárok.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Luna

Článek

Akhmedov, jehož jmění odhaduje magazín Forbes na 1,4 miliardy dolarů, se s dnes už bývalou manželkou Taťánou rozváděl ve Spojeném království. Tamní soud mu v roce 2017 nařídil, aby jí přenechal 40 procent svého jmění, což je podle BBC jedno z největších rozvodových vyrovnání.

Táhnoucí se bitva tím ale neskončila, protože Akhmedov se k převodu majetku neměl, jak uvedla agentura Reuters. Londýnský soud proto na jeho jachtu, jejíž hodnota se odhaduje v přepočtu na více než devět miliard korun, vydal zástavní příkaz, který měl být platný celosvětově.

Foto: Profimedia.cz

Farkhad Akhmedov.

Jachtu opravdu loni zabavili v Dubaji, tamní odvolací soud ale ve středu rozhodl, že příkaz londýnského soudu není v tomto emirátu vymahatelný a plavidlo uvolnil. Mluvčí miliardáře uvedl, že toto rozhodnutí bylo očekávané, právníci bývalé manželky pro změnu dodali, že jejich klientka bude v uplatňování svého nároku pokračovat.

Americké ministerstvo financí označilo Akhmedova, který je původem z Ázerbájdžánu, jako oligarchu a člověka blízkého prezidentovi Putinovi.

Luxusní jachtu s názvem Luna si původně v roce 2010 koupil Roman Abramovič. Jeho blízký přítel Farkhad Akhmedov ji od něj koupil o čtyři roky později a nedlouho poté ji nechal za více než miliardu korun upravit.

Téměř 50 metrů vysoké plavidlo má devět palub a pro hosty je připraveno deset kajut o rozloze sto metrů čtverečních. K relaxaci je možné využít třeba dvacetimetrový bazén nebo saunu. Jachta je vybavena hned dvěma heliporty a obsluhuje ji 50členná posádka.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám