Hlavní obsah

Princ Harry chce usmíření, ale dál obviňuje královskou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden vychází autobiografie prince Harryho s názvem Spare. Před jejím vydáním poskytl rozhovor televizi CBS, v němž vyjádřil snahu o smíření se svou rodinou, ale zároveň dále trvá na tom, že on vinu na současných sporech nenese. Palác ho prý nedokáže ochránit před falešnými zprávami.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry

Článek

Jedním z hlavních prohlášení prince Harryho v nejnovějším rozhovoru je snaha o usmíření s královskou rodinou. „Chtěl bych otce a bratra zpátky,“ říká otevřeně. Ale zároveň dodává, že chce rodinu, a nikoliv instituci, kterou podle jeho názoru v současnosti královská rodina je.

Královská rodina se nadále drží pravidla, že se k těmto záležitostem nevyjadřuje, ale zdroje blízké vládnoucímu rodu zmiňují, že její členové jsou již „značně vyčerpaní“ tím, kolik dezinformací se v souvislosti s Harrym a Meghan objevuje. V souladu s tím tedy nikdo z rodiny nekomentoval ani první ukázky z rozhovoru.

Pravidlo královského mlčení je jedním z dalších atributů, které Harrymu na jeho rodině vadí. Je totiž přesvědčen, že když rodina před šesti lety odmítla vydat komentář, který by jej a jeho ženu ochránil před falešnými zprávami, byla to zrada.

Harry s Meghan chtějí od Paláce omluvu za to, jak s nimi zacházeli

Koktejl

„Rodinným heslem je nikdy si na nic nestěžovat a nikdy nic nekomentovat,“ řekl Harry s tím, že se tak stejně děje, protože palác dává informace novinářům. „Pak z toho napíšou článek a doplní, že oslovili palác s žádostí o komentář. Ale ten komentář je ve skutečnosti ten článek,“ přibližuje Harry.

Lidé blízcí královské rodině nemají pro Harryho přístup příliš pochopení. „Harry moc dobře ví, jak velmi nepravděpodobné je, že by se královská rodina zapojila do slovní války,“ řekl listu The Mirror jeden z nich.

Na usmíření to nevypadá

Expert na královskou rodinu Richard Fitzwilliams to rozvádí ještě dále: „Harry může chtít otce a bratra zpátky, ale toto určitě není ta správná cesta.“

Podle jeho názoru jsou to právě prohlášení Harryho a Meghan, která narušují vztahy s rodinou a dodává: „Pokud chtějí mít vztah s rodinou, tak právě mlčení je to, co dává smysl. Kdy na to Harry a Meghan přijdou?“

V rozhovoru také padl dotaz, proč se Harry nesnažil řešit rodinné rozepře v soukromí, ale vynesl je na veřejnost. „Pokaždé, když jsem se o to snažil, tak potom docházelo k úniku nastrčených zpráv proti mně a mojí ženě,“ nasadil vcelku těžký kalibr, který mu v usmíření s rodinou asi také nijak nepomůže.

A vztahy velmi pravděpodobně zhorší i jeho autobiografie, která vychází 10. ledna. Zdroj z řad lidí, kteří jsou s jejím obsahem již obeznámeni, totiž tvrdí, že kniha až překvapivě dobře vykresluje krále Karla III. Ale princ William a jeho manželka Kate v ní údajně čelí vcelku ostré palbě. „Osobně nevidím možnost, jak by se po tomto mohli Harry a William usmířit,“ uzavírá nejmenovaný zdroj.

Druhá část dokumentu Harry a Meghan: Útok na palác a prince Williama

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám