Hlavní obsah

Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha se prodal za 3,5 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný plakát z roku 1865 s vypsanou odměnou za dopadení vraha amerického prezidenta Abrahama Lincolna se v aukci prodal za více než 165 tisíc dolarů (přes 3,5 milionu korun). Plakát vydaný tehdejším ministerstvem války slibuje 50 tisíc dolarů každému, kdo pomůže k dopadení pachatele atentátu na Lincolna, známého herce Johna Wilkese Bootha.

Foto: Profimedia.cz

Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha (ilustrační foto)

Článek

Majitel aukční síně Nate Sanders, zdůrazňuje, že plakát vyvolává silný dojem doby, kdy byl prezident Lincoln zavražděn.

„Ukazuje šok z vraždy i strach z toho, že vrah je stále na útěku. Byly to neuvěřitelně napjaté dny a ten plakát je jednou z mála připomínek, které z té doby přežily,“ cituje Nate Sanderse stanice CNN.

Na plakátě je vypsaná odměna na Lincolnova vraha, ale i na jeho komplice, obsahuje jejich popis a také apel na občany, aby s pátráním pomohli. „Odstraňme skvrnu z krve nevinného, která ulpěla na naší zemi, tím, že zatkneme a potrestáme vrahy,“ stojí na plakátě.

Šestnáctý americký prezident Abraham Lincoln byl smrtelně postřelen při představení ve Fordově divadle ve Washingtonu. Kromě něj měli být ten večer zabiti i viceprezident Andrew Johnson a ministr zahraničí William Seward, ale Boothovi komplicové selhali.

Herec Booth, sympatizant Konfederace, se chtěl zbavit prezidenta, který zrušil otroctví a chtěl dát osvobozeným otrokům volební právo. Při pronásledování jej zastřelila armáda, jeho komplici byli později popraveni.

Kostra Tyrannosaura rexe se na aukci ve Švýcarsku prodala za 132 milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám