Hlavní obsah

Kostra Tyrannosaura rexe se na aukci ve Švýcarsku prodala za 132 milionů

Kostra dinosaura Tyrannosaurus rex se v dražbě ve Švýcarsku prodala za celkovou částku 5,5 milionu franků (v přepočtu přes 132 milionů korun). Nový majitel skeletu je z Evropy, ale zůstal v anonymitě.

Foto: AP

Kostra Tyrannosaura rexe na aukci ve Švýcarsku

Článek

Šlo o první dražbu kostry prehistorického masožravého živočicha v Evropě, předchozí se konaly ve Spojených státech.

Agentura DPA píše, že pozůstatky těchto dinosaurů patří na aukcích k nejvyhledávanějším kouskům, protože Tyrannosaurus rex byl dlouho považován za největšího predátora, jaký kdy obýval Zemi. Mezitím se sice našly pozůstatky ještě větších dinosaurů, to ovšem T. rexovi na exkluzivitě neubírá. Dosud se v aukcích prodaly jen tři kostry těchto živočichů.

Foto: AP

Kostra Tyrannosaura rexe na aukci ve Švýcarsku

Kostra prodaná 18. dubna ve Švýcarsku nese název Trinity, protože je seskládaná z kostí ze tří různých zvířat, které byly v letech 2008 až 2013 objeveny v amerických státech Montana a Wyoming.

Původní kostní materiál tvoří polovinu skeletu. Aukční síň Koller uvedla, že mimořádně vzácná a pozoruhodně dobře zachovalá je lebka pradávného zvířete. Kostra na délku měří 11,6 metru a na výšku 3,9 metru.

Foto: AP

Kostra Tyrannosaura rexe na aukci ve Švýcarsku

Podle agentury AP částka, za niž se kostra prodala, zaostala za očekáváním. Karl Green, šéf marketingu aukční síně Koller, řekl, že možná kvůli tomu, že Trinity je „slepencem“ tří dinosaurů, nepřitáhla dražba „puristy“. „Jde o dobrou cenu za dinosaura. Doufám, že bude vystaven někde na veřejnosti,“ dodal.

Tyrannosaurus rex žil před 68 až 66 miliony let na území dnešních Spojených států. Podle posledních výzkumů mohl tento obávaný prehistorický predátor dosáhnout hmotnosti až 15 tun.

Lebka tyrannosaura se vydražila „pouze“ za šest milionů dolarů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám