Hlavní obsah

Ostravský aktivista Fuki vytváří návštěvníkům galerie holubí účesy. Zájem je značný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Muže z Ostravy, který už dva roky pracuje jako profesionální barber, natolik fascinuje život holubů, že je nechává přilétat až na balkon svého bytu a každé ráno je krmí. Zahrál si i v umělecké filmové agitce na podporu holubí populace. Jeho aktivismu si všimli také kurátoři z ostravské galerie Plato a zřídili mu tam holubí kadeřnictví, kde lidem vytváří účesy inspirované vzhledem holubů.

Holubí kadeřnictví v ostravské galerii PlatoVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Na první pohled se ten nápad zdá hodně přitažený za vlasy. Ale ve skutečnosti nabídka nechat si na hlavě vytvořit holubí chocholku anebo jen pár motivů připomínajících holubí pírka oslovila už desítky zájemců, kteří si od šestadvacetiletého Fukiho nechali vytvořit svérázný holubí účes.

Dezinformace o holubech

Vyučený autoelektrikář, který pracuje v jednom z ostravských barbershopů, se snaží svými aktivitami přispět k tomu, aby se vztah lidí k holubům zlepšil. „Chci uvést na pravou míru dezinformace, které se o holubech šíří,“ říká.

Všechno začalo před několika lety, kdy v Ostravě narazil na velké hejno holubů. „Koupil jsem semínka a začal jsem je krmit. Postupně jsem se o ně začal zajímat,“ řekl s tím, že je neuvěřitelné, jak se za několik desetiletí názor na holuby mezi lidmi změnil. Dříve využívali inteligenci holubů k doručování dopisů, dnes je mají za přemnožené škůdce, kteří ve městech znečišťují veřejná prostranství.

Německé město chce zakroutit krkem přemnoženým holubům. Doslova a ručně

Koktejl

Fuki přitom nezůstal jen u krmení. Nedávno si zahrál v krátkém filmu, který natočil David Přílučík, významný český umělec a loňský laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Ve filmu Fuki napodobuje pohyby a chování holubů.

A nejnověji mohou lidé Fukiho potkat na výstavě s poměrně komplikovaným názvem „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“. Expozice v galerii soudobého umění Plato se snaží o to, aby se návštěvníci podívali na lidský svět očima zvířat.

A právě Fukiho kadeřnictví je jedním z důležitých objektů výstavy. Na vytvoření účesu se musí zájemci předem objednat a úkon podle náročnosti zabere jednu až dvě hodiny. „Buď už člověk přijde s určitou představou, nebo tady mám k dispozici knihu o holubech, takže si může vybrat podle obrázku,“ řekl Fuki.

Zájem je velký, termíny do konce roku už jsou rezervovány. „Chodí mladí i starší lidé, ženy i muži. Dá se říct, že spíše jde o svobodomyslné jedince,“ popsal Fuki své zákazníky.

Příběh o holubici Cher Ami

Pro výstavu vznikly i speciální noviny, ve kterých se zájemci o holubech dozvědí spoustu informací. Přečtou si třeba příběh o holubici Cher Ami, která v první světové válce sloužila v americké armádě. Ve Francii doručila dvanáct důležitých zpráv a proslavila se hlavně tím, že zachránila několik vojáků při bitvě u Argonny.

Čtenáři se dozvědí i to, že holubi už dávno nejsou přemnožení a například v Praze je jich o 80 procent méně než před 30 lety. Nebo že holubi pravidelně využívají metro ve Stockholmu, aby se přepravovali do klidnějších částí města za dostupnější potravou.

Při odchodu z holubího kadeřnictví si pak může návštěvník zdarma nabrat hrst krmení pro holuby. O ty není ani v centru Ostravy nouze.

Mláďata sokolů budou v Praze lovit přemnožené holuby. Natočili jsme je v místě tréninku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám