Hlavní obsah

Mláďata sokolů budou v Praze lovit přemnožené holuby. Natočili jsme je v místě tréninku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znečišťují veřejná prostranství, ničí fasády, můžou šířit nemoci. Přemnožená populace holubů je problémem řady měst. V Praze 14 se do boje proti nim rozhodli poslat sokoly. Dvojice mláďat je teď ve výcviku, „do akce“ by měli být připraveni na konci prázdnin. Sokolníci je trénují v přírodním parku Čihadla nedaleko rozhledny Doubravka. Tam se s nimi setkala i kamera Novinek.

Sokoli budou v Praze 14 lovit přemnožené holubyVideo: Novinky

 
Článek

„V první fázi jsme vyzkoušeli makety sokolů, respektive dravých ptáků, jestli holuby odradí. Na některých místech se nám to poměrně podařilo, na střechy s maketami holubi přestali létat,“ uvedl starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS), jakou metodu kromě sítí a hrotů zvolili.

„Ale postupem času si holubi na makety dravých ptáků zvykli a přestali se jich bát, takže jsme zkusili novou věc, a to živé sokoly,“ popsal vývoj.

Podle něj jde o „přírodní cestu regulace holubů“ a zvolili ji i vzhledem k charakteru městské části, která kromě zástavby nabízí i mnoho zelených ploch. Dva mladé sokoly stěhované dostala radnice darem.

Foto: Novinky

Dva sokoli stěhovaví v Praze 14

Mláďata jsou stará 80 dní

„Jsou to letošní mláďata ve věku asi osmdesáti dnů. Teď jsou v počáteční fázi sokolnického, ne úplně standardního výcviku,“ řekl Novinkám sokolník Jan Šimánek.

Výcvik probíhá ve vybraných částech přírodního parku Čihadla, jenž je znám třeba díky rozhledně Doubravka. Sokoli se adaptují také na městské prostředí, výškové budovy a nástrahy civilizace.

Na začátku si mláďata přivykají především na sokolníka, ne však až do té míry jako například draví ptáci, kteří bývají součástí různých show pro veřejnost.

Sokoli letos v Jeseníkách vyvedli rekordní počet mláďat

Koktejl

„Je potřeba, aby byl dravec udržován v nějakém polodivokém stavu, aby respektoval sokolníka v nezbytné míře pro účely výcviku. Následně si navyká na kořist, což je v tomto případě výhradně holub. Součástí výcviku je, a to je zásadní, získání fyzické a letové zdatnosti, schopnosti prohánět tak rychlou kořist, jako je právě holub,“ popsal Šimánek.

Uloví jednoho holuba denně

Predátor loví svou kořist střemhlavým útokem z vysokého letu. „Standardně uloví jednoho holuba denně, to mu stačí na nasycení. Často se stává, že mu holuba sebere jiný dravec, například káně, které není tak dobrý lovec, sokol pak má potřebu ulovit další kus,“ přiblížil sokolník.

Dvojice dravců by měla být připravená „do akce“ někdy na přelomu srpna a září.

Foto: Novinky

Sokoli teď procházejí výcvikem

„Je potřeba požádat veřejnost, aby v okamžiku, kdy nejen tito sokoli, ale obecně dravci uloví kořist a budou s ní třeba na kraji chodníku nebo trávníku v městské aglomeraci, tak aby je neplašili, nechytali a aby si ohlídali psy. Městský pes neví, jak se má zachovat, může je pokousat, zranit, a to by byla velká škoda,“ upozornil Šimánek.

I po vypuštění budou odborníci dvojici dravců monitorovat a sledovat jejich chování, jak se jim v revíru daří a nakolik jsou úspěšní v lovu a plašení holubů. Městská část chce sokolům vybudovat také hnízdicí budky, aby je lépe udržela v lokalitě, a neměli tak tendence hledat zázemí jinde.

Holuba někdo natřel narůžovo, zřejmě nastávající rodiče

Koktejl

„Myslím, že největší přínos sokolů bude ozdravení populace holubů. Městští holubi nejsou v dobré kondici, poměrně hodně jich je nemocných nebo osláblých z důvodu omezené potravní nabídky,“ uvedl.

Starosta Zajac očekává, že využití sokolů bude efektivní a pomůže zredukovat počty holubů alespoň na únosnou mez. Problémy s přemnožením vnímali například u polikliniky Parník na Černém Mostě.

Foto: Novinky

S holuby bojuje mnoho měst dlouhodobě

Problematiku zvířat na území hlavního města, domácích i volně žijících, si vzal nedávno do gesce radní pro kulturu a památkovou péče Jiří Pospíšil (TOP 09). S využitím sokolů k redukci populace holubů ale nesouhlasí, není podle něj „ani efektivní, ani rozumná“.

„Praha je rušná metropole plná nástrah a rizik, zejména pro dravce, jako je sokol, který má rozpětí křídel i více než metr a velmi snadno může přijít k úrazu nebo o život. Vezměte si například to obrovské množství trakčního vedení nebo i velké množství průhledných a zrcadlících se budov,“ upozornil Pospíšil.

Holub je chytrý pták

Holub je zdatný letec a chytrý pták a podle radního budou mít i sokoli problém je ulovit. „Myslím, že počty takto odlovených holubů i při sebelepším sokolnickém výcviku budou naprosto minimální. Proto tento způsob, jak trvale regulovat stavy holubů v Praze, považuji za slepou cestu,“ řekl Novinkám.

Preferuje spíše vznik městských holubníků, ve kterých můžou mít pracovníci města volně žijící ptáky pod větší kontrolou. Jeden takový vznikl v domě na Mariánském náměstí v centru města. „Populace holubů tam redukují třeba odebíráním vajíček, aniž by to bylo násilné, drastické a nehumánní,“ vysvětloval již dříve serveru Seznam Zprávy.

Podle starosty Prahy 14 jsou však i městské holubníky časem neúčinné řešení a holubi je nenavštěvují tak často, aby se to projevilo ve snížení jejich počtu. Na území městské části zatím negativní reakce na využití sokolů nezaznamenal.

Pražská záchranná stanice pro zvířata dostane moderní areál, dočasně přesídlila do zahradnictví

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám