Hlavní obsah

Nikdo ho nechtěl, teď se mexické prezidentské letadlo prodalo do Tádžikistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní prezidentské letadlo, kterého se Mexiko marně snažilo zbavit více než čtyři roky, si konečně našlo nový domov - Tádžikistán. Prezident tak splnil předvolební slib.

Foto: Profimedia.cz

Mexické prezidentské letadlo

Článek

Mexický rezident Andrés Manuel López Obrador udělal z prodeje letounu Boeing 787 Dreamliner jeden ze slibů své předvolební kampaně, kdy stroj označoval za symbol výstřelků předchozí vlády.

Ukázalo se však, že prodej speciálně upraveného letounu je složitý, a pokus udat ho jako hlavní cenu v tombole selhal. Nakonec se ho podařilo prodat za 92 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun) vládě Tádžikistánu, kam v pondělí odletělo z Kalifornie, kde bylo v hangáru.

Foto: Profimedia.cz

Interiér mexického prezidentského letadla

Stroj v roce 2012 nechal koupit tehdejší mexický prezident Felipe Calderón za 218 milionů dolarů a používal ho i jeho nástupce Enrique Peňa Nieto. Současný prezident López Obrador přísahal, že do něj nikdy nevkročí, a od nástupu do funkce používá komerční lety.

Ale snahu bývalý prezidentský letoun prodat provázely problémy. Ačkoli má letadlo luxusní interiér včetně prezidentské ložnice či mramorových a mahagonových doplňků, skutečnost, že bylo upraveno jen pro 80 cestujících, z něj dělá extrémně nákladný způsob dopravy v přepočtu na jednoho pasažéra.

Tombola nezabrala

Letadlo šlo do prodeje 2. prosince 2018, den poté, co López Obrador složil přísahu a nastoupil do úřadu. Když se nenašel žádný kupec, navrhl prezident dát letoun do tomboly. Ale ačkoli vyhrát prezidentské letadlo může znít jako splněný sen, už jen náklady na jeho skladování a údržbu jsou astronomické. Tombola se tak brzy stala předmětem vtipů.

Jak se během let neustále vršily náklady na údržbu, vládě se zřetelně ulevilo, když konečně našla kupce, napsal server BBC. A to do té míry, že prezident López Obrador porušil svůj slib nikdy do letadla nevstoupit a nechal se v luxusním interiéru natočit.

Mexické městečko má nejvíce zubařů na počet obyvatel na světě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám