Hlavní obsah

Nejstarší známé džíny se prodaly za 2,6 milionu. Ušili je před více než 160 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku prosince se na aukci v americkém městě Reno vydražily nejstarší známé džíny. Našly se ve vraku lodi, která se potopila v roce 1857 a leží téměř 2200 metrů pod hladinou. Na původu kalhot se odborníci zatím neshodli.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší známé džíny

Článek

Nejstarší dosud známé a dochované džíny se nacházely mezi artefakty vyzvednutými z vraku lodi SS Central America, která se potopila 12. září 1857 u pobřeží Jižní Karolíny při řádění hurikánu. Byly v zavazadle veterána z Mexicko-americké války Johna Dementa z Oregonu a na aukci se vydražily za 114 tisíc dolarů, což je přepočtu více než 2,6 milionu korun.

Mezi odborníky tento kus oděvu vyvolal diskusi. Přou se totiž o to, zda nalezené bílé hornické kalhoty lze spojit s Levim Straussem, jenž jako první začal vyrábět moderní džíny, jaké známe dnes.

Problém spočívá v tom, že firma Levi Strauss & Co své první džíny oficiálně vyrobila až v roce 1873, tedy až šestnáct let poté, co loď ztroskotala. Někteří experti razí hypotézu, že nalezené kalhoty mohou být velmi ranou verzí původních levisek.

Džíny z 19. století se prodaly za 2,2 milionu korun

Koktejl

Proti tomu se ohrazuje mimo jiné i Tracey Paneková, která u firmy pracuje jako historička a ředitelka archivu. „Tyto kalhoty nejsou od značky Levi’s a ani si nemyslím, že jsou hornické,“ napsala ve vyjádření pro agenturu AP.

Své přesvědčení opírá o několik faktů. Tím prvním je samozřejmě skutečnost, že kalhoty jsou mnohem starší než první oficiálně vyrobené levisky. Firma totiž nejprve v roce 1873 získala patent na zpevnění okrajů kapes pomocí nýtů a až za pár měsíců začala komerčně šít první kalhoty.

A právě nýty Panekové na vydražených kalhotách chybějí. Vedle toho poukazuje také na nezvyklý tvar poklopce s pěti knoflíky a tkaninu, z níž jsou kalhoty ušity. Ta je totiž znatelně lehčí než látka, ze které šila své první kalhoty Straussova firma. „Nejsou to hornické kalhoty, jaké máme v našich archivech,“ tvrdí Paneková.

Jako vlajka na Měsíci

Spíše k opaku se kloní historik a specialista na období zlaté horečky Fred Holabird. Podle něj je potřeba přihlédnout k tomu, že mezi roky 1857 a 1873 se svět rychle vyvíjel. „V tom období se změnilo všechno – materiály, dostupnost produktů, výrobní technologie i způsob distribuce,“ nechává Holabird prostor pro spojitost s Levim Straussem.

Podle jeho názoru tak je možné, že tyto kalhoty ušil subdodavatel. Strauss byl totiž až do roku 1873 významný obchodník, ale sám nic nevyráběl. Holabird tak jako reálnou vidí možnost, že v kalhotách od dodavatele Strauss spatřil dobrou příležitost a rozhodl se „jít za penězi“ tak, že je začal sám šít.

Všichni se každopádně shodnou na tom, že nález kalhot je z historického hlediska velmi významný. „Nikdo nemůže se stoprocentní jistotou říci, jestli to levisky jsou, nebo nejsou. Ale jsou to jediné džíny z období zlaté horečky,“ shrnuje Dwight Manley z organizace California Gold Marketing Group. „Je to historický moment, jako první vlajka na Měsíci,“ dodává svým slovům na důrazu a dodává, že zatím žádná jiná sbírka na světě se něčím podobným pochlubit nemůže.

Japonská zoo prodává džíny roztrhané od lvů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám