Hlavní obsah

Nejstarší hokejistce je 82 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lední hokej je stále považován v prvé řadě za drsný a tvrdý mužský sport, ale čím dál častěji ho hrají i dámy. Jedna z nich je obzvláště výjimečná, protože se své sportovní vášni na soutěžní úrovni věnuje i po osmdesátce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Linda Sinrodová je ve svých 82 letech oficiálně nejstarší hokejistkou na světě. Vedle jejího neuvěřitelného věku ovšem není bez zajímavosti, že nepochází z Kanady, kde je lední hokej bezmála národním náboženstvím, ale žije v americkém státě Virginie.

K hokeji se dostala náhodou, a až ve 35 letech. Organizace Guiness World Records uvádí, že Linda tehdy šla kolem kluziště a někdo jí navrhl, zda by si nechtěla zahrát. Okamžitě se do tohoto sportu zamilovala a aktivně se mu věnovala dalších deset let. Dokonce patří ke spoluzakladatelkám prvního ženského hokejového klubu v oblasti Washingtonu D.C. A už tehdy byla přinejmenším o deset let starší než její spoluhráčky.

V pětačtyřiceti si řekla, že je na hokej přece jen už stará, ale slíbila, že po padesátce se na jednu sezonu ještě vrátí. Pauza nakonec byla delší, ale v 67 letech už zase ve výstroji křižovala kluziště. Tehdy totiž zjistila, že jedna z jejích spoluhráček trénuje tým Prince William Wildcats, a rozhodla se k němu přidat.

Břišní tanečnice i v 82 letech udivuje svými pohyby

Koktejl

Tam působila až do svých 75 let, kdy jí dali najevo, že její výkonnost už není dostatečná. „V mém věku jsem pomalejší než ostatní, takže je snadné mi vzít puk,“ popisuje Linda realisticky stav, kdy jí nikdo nechce přihrávat, a tak nemá jak procvičovat střelbu a další herní dovednosti.

Posouvá svůj vlastní rekord

Ale našla si menší soutěž, kde se týmy potkávají jen párkrát ročně, a hraje tedy dál. A bere to zodpovědně, takže nezanedbává ani přípravu. „Dřív jsem trénovala práci s pukem ve sklepě a měla jsem i místnost, kde jsem trénovala střelbu,“ vysvětluje. Nyní se však věnuje již jen víceméně fyzické přípravě: dvakrát týdně posiluje a třikrát týdně si sedne na rotoped nebo venku na kolo.

Vzhledem ke svému věku se začala zajímat, která hokejistka je na světě nejstarší, a před zhruba dvěma roky, když jí bylo lehce přes osmdesát let, zjistila, že rekordní zápis je „slabých“ 72 let. Proto se organizaci Guiness World Records sama přihlásila a doufá, že svůj vlastní rekord bude ještě dlouho bude posouvat.

Američanka i ve 102 letech vede lekce cvičení pro seniory. Skončí, až bude stará

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám