Hlavní obsah

Nalezen deník izraelského kosmonauta z Columbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Části deníku prvního izraelského kosmonauta Ilana Ramona, který zahynul spolu s šesti kolegy při havárii raketoplánu Columbia, byly nalezeny při pátrání po troskách stroje v terénu. Napsal to v pondělí americký deník New York Post.

Foto: Jiří Škrobák

Sraz skútrů v Rožnově bude letos potřetí

Článek

Stránky Ramonova diáře byly objeveny krátce po tragédii loni v únoru, ale zprvu se nevědělo, co to je. Až když nález ukázali Ramonově manželce, potvrdila, že jde o jeho hebrejský rukopis. Mnoho stránek bylo vyběleno vlivem vysokých teplot, za kterých se vřítily do atmosféry. Ale izraelští kriminální technici dokázali s pomocí odborníků na muzejní rukopisy text rekonstruovat.

Deník zachycuje prvních šest dní z desetidenní mise. V jednom zápise stojí: "Ne, ne, nikdy jsem tomu nevěřil. Až do zážehu motorů jsem stále pochyboval..."

"Psal o svých citech k rodině, ke své ženě a čtyřem dětem. O každém z nich se zmiňuje. Chtěl zachytit, jak na ně bude vzpomínat ve vesmíru," řekl režisér chystaného dokumentu o kosmonautově deníku Naftali Gliksberg listu New York Post. Kromě deníku si Ramon zapsal i text židovské modlitby, aby ji mohl správně recitovat během mise.

V troskách raketoplánu, který se 1. února 2003 rozpadl v atmosféře a zřítil na území Texasu, zahynulo krátce před přistáním všech sedm kosmonautů.

Reklama

Související témata:

Související články

Test potvrdil: Columbii zahubila odpadlá izolace

Američtí vědci s vysokou jistotou potvrdili příčinu zkázy raketoplánu Columbia, který se letos 1. února rozpadl při sestupu do zemské atmosféry. Test, který...

Devět expertů NASA odstoupilo kvůli Columbii

Všech devět členů Poradního sboru pro bezpečnost letectví (ASAP), který je pomocným orgánem amerického NASA, odstoupilo v úterý z funkcí. Podle středeční...

Výběr článků

Načítám