Hlavní obsah

Místo koupě jízdenky cestující v moskevském metru dřepují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku mohou obyvatelé i návštěvníci Moskvy za jízdu metrem ušetřit. Má to ale jednu podmínku. U speciálního automatu musejí udělat 30 poctivých dřepů ve stanoveném časovém limitu. Tato akce má propagovat sportovní životní styl. Navazuje tak na olympiádu, která se příští rok uskuteční v ruském Soči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na jedné z moskevských stanic metra mohou pasažéři získat lístek za 30 dřepůVideo: Reuters

 
Článek

„Dřepovací“ automat Rusové uvedli do provozu na stanici metra Vystavočnaja na východě Moskvy. Stroj je vybavený senzory, ale pro jistotu stojí opodál i lidský kontrolor, který na správnost dřepů dohlíží.

Každý z 30 dřepů má hodnotu jednoho rublu, takže když cestující splní úkol v časovém limitu dvou minut, získá zdarma jízdenku v hodnotě 30 rublů. To je v přepočtu zhruba 19 korun.

Příkladem šla gymnastka Jelena Zamolodčikovová, zlatá medailistka z olympiády v Sydney v roce 2000. Jako první si „vydřepovala“ jízdenku hned při slavnostním odhalení automatu. Ten je součástí kampaně, která má Rusy přimět k pravidelnému sportování, a to v návaznosti na chystanou olympiádu.

Automatem v metru to teprve začíná

„Chceme ukázat, že olympijské hry nejsou jen mezinárodní soutěží, kterou lidé sledují v televizi, ale i příležitostí pro každého zapojit se do sportovního životního stylu,“ uvedl předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov.

V rámci motivačního projektu mají být například také vyměněny úchyty na držení v autobusech za elastické cvičební pásy a v ulicích měst bude možné zapůjčení kol produkujících elektřinu k nabití mobilních telefonů.

Anketa

Dřepovali byste kvůli MHD jízdence?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12543 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám