Hlavní obsah

Medvěd si na zimu ustlal pod domem

Rodina Dashukewichových z města Plainville v americkém státě Connecticut má nezvyklého podnájemníka. Pod jejich terasou si totiž na zimu ustlal medvěd baribal a vše nasvědčuje tomu, že tam dospí až do jara.

Medvěd si na zimu ustlal pod domem.Video: AP

 
Článek

Den před koncem loňského roku si Vinny Dashukewich a jeho přítelkyně na dvorku u domu hráli se psem, když ten se najednou začal chovat velmi nezvykle a vytrvale vrčel u venkovní terasy. K překvapení všech se ukázalo, že si pod ni na zimu zalezl medvěd baribal.

Když začali medvěda opatrně obhlížet, vůbec ho to nerozhodilo. „Když jsme se na sebe dívali, tak vůbec nereagoval, ani se nepohnul. Zjevně je tam moc spokojený,“ popisuje Vinny.

To je medvěd, křičelo batole a běželo za šelmou. Situaci zachránila matka

Koktejl

On, jeho sestra Tyler i další členové rodiny v minulosti baribaly v okolí již několikrát zahlédli, ale nikdy se k žádnému nedostali tak blízko.

Rodina kontaktovala odbor pro ochranu přírody, kde se dozvěděli, že jde o medvědího samce a že mají dvě možnosti. Buď ho mohou různými hluky donutit ke změně zimního stanoviště, nebo ho tam pár měsíců nechat. „Vůbec nám tam nevadí, takže nemáme žádný důvod ho rušit,“ zaujímá jasné stanovisko Tyler Dashukewichová.

Příprava na léto

Nový podnájemník dokonce dostal jméno Marty Bearnard a vytvořili mu i vlastní účet na Instagramu, kde se mimo jiné píše: „Momentálně hibernuji, než nebudu připraven na horké medvědí léto.“

Zimní hibernace není v pravém slova smyslu spánek, jak naznačuje rozšířený český výraz. Medvědí organismus při ní přejde do jakéhosi „úsporného“ režimu, kdy se sníží tělesná teplota i srdeční frekvence.

Účelem je snížit energetický výdej na minimum v období, kdy je v přírodě málo potravy. V případě ohrožení nebo jiných neobvyklých okolností se medvěd dokáže vcelku rychle „probudit“ a pohnout se stejně jako mimo hibernační období.

Žádost o ruku nečekaně přerušil medvěd

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám