Hlavní obsah

Lékařská fakulta v New Yorku dostala 23 miliard, může zrušit školné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mecenáška Ruth Gottesmanová darovala lékařské fakultě v New Yorku rovnou miliardu dolarů (23,5 miliardy korun). Škola tak s platností od letošního srpna mohla zrušit školné, což se setkalo s nadšením nejen u studentů, ale také ze strany vyučujících a vedení fakulty.

Po oznámení zrušení školného vypukla mezi studenty davová euforieVideo: AP

 
Článek

Třiadevadesátiletá Ruth Gottesmanová působí na newyorské Albert Einstein College of Medicine již od roku 1968. Tehdy nastoupila do dětského centra a zabývala se především poruchami učení. Její manžel David byl významný byznysmen, jenž obchodoval například i s Warrenem Buffettem, a když v roce 2022 zemřel, Ruth po něm zdědila obrovské jmění.

Již v roce 2008 manželé škole věnovali 25 milionů dolarů (při dnešním kurzu téměř 590 milionů korun), díky čemuž mohl být mimo jiné založen Institut pro výzkum kmenových buněk. V současnosti pak Ruth Gottesmanová zastává funkci předsedkyně správní rady a své nedávné rozhodnutí sama oznámila na schůzce se studenty a zaměstnanci školy.

Mladíci získali stipendium díky téměř neznámému sportu

Koktejl

„Cítím se požehnaná, že se mi dostalo takového privilegia a mohla jsem tento dar věnovat na tak záslužnou věc,“ uvedla Ruth Gottesmanová po oznámení nevídaně vysokého daru, díky němuž již studenti nebudou muset platit školné.

To podle webu The Washington Post činí 60 tisíc dolarů ročně (přes 1,4 milionu korun), ovšem při započtení dalších výdajů, jako jsou studijní materiály, ubytování, strava a další náklady, může cena jednoho roku studia dosahovat až na 100 tisíc dolarů (přes 2,3 milionu korun). Studenti tak ušetří opravdu hodně peněz, které si obvykle musejí půjčovat a po získání diplomu pak desítky let splácet.

Nová příležitost pro všechny

Peter Campbell, jenž na škole vyučuje, ovšem upozorňuje i na další aspekt do jisté míry problematického amerického systému. „Studenti teď pravděpodobně budou více studovat lékařské obory, které chtějí, a ne pouze ty, které jsou nejlépe placené,“ těší se na novou generaci lékařů.

Podle děkana fakulty Yarona Tomera se navíc otevírá možnost, aby tam studovalo více nadaných studentů, kteří jsou oddaní myšlence medicíny, ale kteří by si to kvůli vysokému školnému nemohli dovolit. „Tento historický dar si budeme připomínat každé jaro, když do světa vyšleme další ročník lékařů, kteří vystudovali různorodé obory,“ prohlásil Yaron Tomer.

A dodal, že očekává zvýšený zájem uchazečů o studium. K zatím poslednímu přijímacímu řízení se podle deníku The Washington Post přihlásilo 9012 lidí, ale přijato jich bylo jen 183, což jsou pouhá dvě procenta. „Jímá mě jisté podezření, že budeme potřebovat větší přijímací komisi,“ hledí děkan k dalším přijímačkám.

Korejský realitní magnát rozdal miliardy spolužákům a lidem ze své rodné vesnice

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám