Hlavní obsah

KVÍZ: Dostanete se od nádraží do centra? Otestujte své znalosti ostravštiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notoricky zlidovělou moudrost o rázovitosti Ostravska tentokrát samozřejmě vynecháme a rovnou se začneme ptát. Víte například, co jsou to cukle, hajcman nebo mňaga? Otestujte si své znalosti ostravského a beskydského nářečí v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden ze známých ostravských vtipů pojednává o návštěvníkovi z Prahy, který se před nádražím ptá, jak se dostane do centra. Místní rodák mu lakonicky, ale zároveň patřičně jadrně odpoví, že do centra se v žádném případě nedostane. Pravda, měl na mysli jiné aspekty než Pražanovu zásobu specifických ostravských slov. Ale rozhodně není od věci při návštěvě severní Moravy znát pár základních pojmů.

Ale jak už to tak u nářečí bývá, některé výrazy se liší doslova vesnici od vesnice, a proto jsme do kvízu vybrali spíše vcelku známé pojmy, mnohé z nich již dnes jistě znají i lidé z dalších koutů Česka.

Dalo by se říci, že jsme čerpali v takzvaném lašském nářečí, ale ve skutečnosti jde o slova běžně používaná v pásu od Ostravy podél řeky Ostravice až do Beskyd ke hranicím se Slovenskem. V jiných částech Lašska se tak některé pojmy mohou lišit nebo mít odlišný význam. Ale teď už k otázkám…

1. Známou ostravskou kapelu Buty asi není potřeba představovat. Příliš nepřekvapí, že její název znamená boty, a dostatečně známý je jistě i jeden z jejích hitů Hajcman blues. Ale víte, co to ten hajcman vlastně je?
2. Skupina Mňága a Žďorp sice pochází z Valašského Meziříčí, ale obě tato slova se používají i na Ostravsku, respektive v lašském nářečí. Tak nejdřív ta mňága. Je to:
3. A žďorp?
4. Se kterým obdobím roku se pojí slovo šmigrust?
5. Kam se vydáte, když po vás někdo bude chtít přinést cukle?
6. Pro „cizince“ ze vzdálenějších koutů naší vlasti pak bývá často velmi zákeřné slovo stolek. Mluvčí má totiž často na mysli:
7. Jedním z velmi typických slov je v dané oblasti šopa. Co je to?
8. Slovo vaječina má podle všeho něco společného s vajíčky. Ale co přesně označuje?
9. Když se dozvíte, že někde bude kajkery, koho tam můžete očekávat?
10. Toto slovo patří k těm nejklasičtějším z ostravských klasik a dnes už je docela známé i mimo severní Moravu. Jistě tedy budete vědět, co znamená fajront.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Čučoriedky a tak dále… Umíte slovensky?

Koktejl

KVÍZ: Získali byste české občanství?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám