Hlavní obsah

Kosmická raketa vytvořila nad Aljaškou zářivou spirálu

Pozorovatelé polární záře na Aljašce spatřili o víkendu na noční obloze nezvyklý úkaz. Jasnou spirálu má na svědomí kosmická raketa, která se po startu zbavovala přebytečného paliva.

Foto: Christopher Hayden, ČTK/AP

Kosmická raketa vytvořila nad Aljaškou zářivou spirálu.

Článek

Zářící spirálu na obloze bylo možné pozorovat v sobotu brzy ráno aljašského času. K jejímu vzniku přispěla kosmická raketa společnosti SpaceX, která zhruba o tři hodiny dříve odstartovala z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii.

Don Hampton z Geofyzikálního institutu na Aljašské univerzitě vysvětlil, že tento jev je důsledkem vypouštění přebytečného paliva. „Někdy je potřeba z rakety vypustit palivo, a když se to stane ve velké výšce, palivo zmrzne. A pokud se led dostane do slunečního svitu, jeví se v oblastech, kde je tma, jako zářící mrak,“ popsal. Když se do toho přidají atmosférické procesy, může pak vzniknout i spirála.

Server The Guardian dodává, že na Aljašce bylo možné tento jev pozorovat proto, že raketa s 25 družicemi na palubě odstartovala na takzvanou polární dráhu, která vede přes oba zemské póly. Raketa tedy prolétala i nad Aljaškou nebo aspoň v blízkosti tohoto nejsevernějšího amerického státu.

Spirály na noční obloze nejsou tak úplně ojedinělé a nevznikají pouze v oblastech blízko zemským pólům. The Guardian připomíná, že podobný jev bylo možné pozorovat třeba v lednu na Havaji. Mohla za to také raketa SpaceX, která ovšem tehdy startovala z Floridy.

Vzácná oblaka ve tvaru vln uchvátila obyvatele Wyomingu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám