Hlavní obsah

Vdova ve Francii odkázala peníze vesnici, ta je poslala obyvatelům k Vánocům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadevadesátiletá bezdětná vdova Henriette Fieuová odkázala v závěti veškerý majetek vesnici Plans na jihu Francie, ve které strávila značnou část svého života a loni na podzim v ní i zemřela. Radnice nyní část nečekaně získaných prostředků poslala místním obyvatelům jako přilepšení před Vánocemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každá ze 159 místních domácností dostala šek na 100 eur (přes 2400 korun), který je možné utratit v místním obchodě s potravinami, uvedla agentura AFP. „Na jaře jsme dostali dopis, ve kterém nám sdělili, že tato bezdětná vdova nám odkázala svou životní pojistku ve výši 40 tisíc eur (téměř 971 tisíc korun),“ uvedl dlouholetý starosta Daniel Fabre, který se živí jako zemědělec.

Trvalo nějaký čas, než radnice peníze obdržela. Pak se rozhodla přilepšit před svátky všem domácnostem ve vesnici. Od rozeslání šeků nepřestává starosta Fabre zvedat telefony a reagovat na nadšené ohlasy místních na „příjemné překvapení krátce před svátky“.

Radnice akci pojmenovala „prémie Nini“ podle přezdívky, pod kterou místní obyvatelé vdovu znali. Inspirovala se jinými příspěvky, které ve Francii posílal stát například na pokrytí nákladů na dražší energie. Zbytek prostředků chce vesnice využít na opravu budovy radnice a také nechá štědré obyvatelce zhotovit pamětní desku.

Válečný veterán daroval tělo vědě, místo toho z jeho mrtvoly udělali kuriózní show

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám