Hlavní obsah

Jedenáct měsíců strávil v kómatu. O pandemii nemá tušení, přesto dvakrát chytil covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletý Joseph Flavill neměl o tom, jaké rozměry nabrala nová pandemie nového koronaviru, ani tušení. Loni 1. března ho totiž poblíž jeho bydliště v britském Tutbury srazilo auto. Od té doby ležel v kómatu a teprve před pár dny začal částečně komunikovat. O tom, co se mezitím ve světě stalo, nevěděl. Přitom se sám nakazil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studoval na letecké vojenské akademii, sportoval a byl výborný student. Jediná nehoda vše změnila. Šest měsíců strávil mladík v kómatu v nemocnici v Leicesteru, následně byl přemístěn do speciálního neurologického rehabilitačního centra. Tam také chytil dvakrát covid-19.

Poprvé, když byl ještě v kómatu, podruhé krátce poté, co se před pár týdny probudil. Není přitom jasné, zda šlo o reinfekci, nebo třeba o nepřesný výsledek testu. V každém případě onemocnění překonal bez problémů a jeho zdravotní stav se dál zlepšuje.

Joseph s rodinou komunikuje mrkáním a úsměvy. Na pokyn dokáže pohnout pažemi. „Nejprve byly jeho oči otevřené, ale nereagovaly na nic. Za poslední týdny ale udělal velký pokrok,“ uvedla jeho teta Sally Flavill-Smithová pro server Staffordshire Live.

I když to zdaleka nyní není to hlavní, rodina řeší, jak mladíkovi vysvětlit, co se za posledních 11 měsíců stalo. Auto ho srazilo v době, kdy už se koronavirus dostal do Evropy, ale málokdo si dokázal představit, že tak významně ovlivní životy na tak dlouhou dobu. Prví lockdown byl v Británii vyhlášen až 23. března.

Kvůli protiepidemickým nařízením rodina nesměla Josepha v nemocnici ani v centru navštěvovat. Pouze jeho matka ho mohla navštívit během jeho devatenáctých narozenin a musela udržovat bezpečnou vzdálenost. Nyní spolu komunikují online.

Po 62 dnech se probudil z kómatu. Bratr mu chtěl sníst oblíbený kuřecí řízek

Koktejl

Obzvláště pro matku je to velice kruté, radost rodině ale dělá mladíkův pokrok. „Může se to zdát málo, ale vidět ho, jak si dokáže plácnout se sestřičkou, je obrovský krok,“ uvedla Flavill-Smithová. I když u zranění mozku není nikdy nic jisté, rodina nyní doufá, že to nejhorší už si vybrala v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám