Hlavní obsah

Geniálního mladého matematika nepřijali na Oxford. Ztratili jeho přijímací test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Osmnáctiletý Jack Graham dokázal složit maturitní zkoušku z matematiky již v osmi letech, ale k přijetí na Oxford jeho schopnosti podle přijímací komise nestačily. Jeden list Jackova testu se totiž ztratil, a tak komisaři výsledky dopočítali.

Foto: Profimedia.cz

Jack Graham

Článek

Sen Jacka Grahama o studiu na Oxfordské univerzitě se rozplynul, poté co zkušební komise ztratila část jeho přijímacího testu. Jackovi, jenž dokázal zvládnout maturitu z matematiky již v osmi letech, škola přitom studium sama nabídla. Jedinou podmínkou bylo složení vstupního testu s nejvyšším hodnocením A*, což pro mladého extrémně nadaného matematika neměl být problém.

A pravděpodobně ani nebyl, protože když se dozvěděl, že jej na Oxford nakonec nepřijali, byl šokovaný a zničený. „Když přišly výsledky, spadla mi čelist až na zem. Jsem z celé té situace naštvaný a frustrovaný,“ cituje Jacka server The Telegraph.

Mladík však nepropadal panice, ani když se dozvěděl, že se část jeho testu ztratila. „Takové věci se stávají každou chvíli. Nedělal jsem si starosti, protože jsem si myslel, že moje předchozí výsledky jsou dostatečně dobré,“ vysvětlil.

Chlapec absolvoval střední školu v devíti letech

Koktejl

Narážel tím na specifický systém zkoušek, v němž je v podobných případech možné chybějící část testu vyhodnotit na základě různých kritérií, jako jsou například předchozí testy nebo výsledky, jakých v daných otázkách dosahovali ostatní. A právě to se pravděpodobně stalo důvodem, proč Jack nakonec získal pouze hodnocení A. Proti verdiktu sice podal odvolání, ale to bylo zamítnuto.

Jack chtěl na Oxfordu studovat, nejen protože tam mají jednu ze dvou nejlepších matematických fakult ve Velké Británii (ta druhá je na univerzitě v Cambridgi), ale také chtěl jít ve stopách současného britského premiéra Rishiho Sunaka. Ten rovněž studoval na Oxfordu a je velkým propagátorem matematiky, což je Jackovi samozřejmě velice sympatické.

Mnoho úspěchů na Warwicku

Nyní se tak chystá ke studiu na univerzitě ve Warwicku, kde je třetí nejlepší matematické pracoviště v zemi. „Ale jak by vypadal můj život, kdybych studoval na Oxfordu? Když mi zamítli odvolání, musím se s tím smířit, ale pořád to budu mít někde vzadu v hlavě,“ řekl Jack s tím, že Warwick sice nebyl jeho první volba, ale na studium se už těší. Pravděpodobně ještě mnohem více se však na takto vzácně nadaného studenta těší sama univerzita.

Mluvčí organizace, která přijímací testy připravuje i vyhodnocuje, tvrdí, že jejich verdikt je naprosto v pořádku. „Výsledek je spravedlivý a vychází z důkladného přezkoumání důkazů včetně studentových ostatních zkoušek a toho, jak si vedli ostatní,“ nepřipouští komise žádnou chybu.

Její mluvčí pak doplnil, že tento celostátně akceptovaný přístup používají všechny zkušební komise v zemi, pokud se studenti například nemohou zkoušky zúčastnit nebo se jejich písemné práce ztratí. A na závěr nepomněl Jackovi na dálku popřát, aby se mu ve studiu ve Warwicku dařilo.

Amatér objevil obrazec, který marně hledaly generace matematiků

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám