Hlavní obsah

Chlapec absolvoval střední školu v devíti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan David Balogun je jedním z nejmladších absolventů střední školy, když ji dokončil v pouhých devíti letech. Miluje vědu a programování a brzy chce nastoupit ke studiu na univerzitě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

David Balogun z filadelfského předměstí Bensalem není typický devítiletý kluk. Jeho největší vášní je totiž věda, baví ho programování a na rozdíl od drtivé většiny svých vrstevníků do školy chodí rád. Pomáhá mu v tom i vysoká inteligence, takže už ve svém věku je členem klubu Mensa, který sdružuje lidi s vysokým inteligenčním kvocientem.

Již v devíti letech tak dokázal distančně absolvovat střední školu, což z něj činí jednoho z nejmladších lidí, kteří to kdy dokázali. Podle webu Oldest.org je dokonce druhý nejmladší, když dříve dokázal střední školu absolvovat v roce 1990 pouze Michael Kearney, kterému tehdy bylo jen šest let. První magisterský titul na univerzitě pak získal ve čtrnácti.

Tomu se David ještě může přiblížit, protože už absolvoval jeden semestr na lokální vysoké škole, ale tu správnou univerzitu zatím stále hledá. „Chci být astrofyzikem, zkoumat černé díry a supernovy,“ řekl reportérům z televizní stanice WGAL.

Oba Davidovi rodiče mají vysokoškolské vzdělání, ale schopnosti jejich syna překvapily i je samotné. Navíc vychovávat takto nadané dítě není jednoduché. „Musíte myslet úplně jinak. Je to devítiletý kluk, který je schopen pochopit spoustu věcí, které přesahují jeho věk a někdy i mé chápání,“ řekla Davidova matka Ronya. Zajímají ho zkrátka jiné věci než ostatní děti v jeho věku.

Vedle rodičů ho ve studiu velmi podporovali i učitelé, kteří se od něj navíc také něco naučili. „Je to inspirativní dítě, které rozhodně změní způsob, jakým přemýšlíte o výuce,“ řekla na Davidovu adresu jeho učitelka přírodních věd Cody Derrová.

Ale malý vědec má i jiné záliby a neleží jen v encyklopediích a učebnicích. Aktivně se věnuje bojovému umění i dalším sportům a také hraje na klavír.

Nejmladším členem Mensy v Británii se stal čtyřletý chlapec

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám