Hlavní obsah

Dva kandidáti na starostu získali v USA stejně hlasů. O vítězi rozhodl vrh kostkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidáti na předsedu obecní rady Nate Bell a Rob Zoschke ze Sister Bay v americkém Wisconsinu získali v komunálních volbách shodný počet hlasů. Podle tamějších regulí musela o vítězi rozhodnout metoda stojící na principu náhody, a tak radní vrhali kostky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Komunální volby v Sister Bay, v němž žije zhruba 1200 obyvatel, se konaly 4. dubna a Nate Bell i Rob Zoschke v nich získali shodný počet 256 hlasů.

„Je neuvěřitelné, že k takové remíze došlo, vždyť před dvěma lety jsme sotva našli nějakého kandidáta,“ sdělila listu The Washington Post obecní úřednice Heidi Teichová.

Předchozím předsedou obecní rady byl právě Zoschke, zatímco Nate Bell byl radním nepřetržitě od roku 2015 a v patové situaci se snažil najít řešení například tak, že přemlouval lidi, kteří u voleb žádného kandidáta neoznačili, aby tak učinili dodatečně.

V Brně se ztratil tříletý chlapec, našli ho ve volební místnosti

Koktejl

Podle wisconsinské volební příručky by se však takové situace měly řešit metodou, která závisí pouze na náhodě. Obecní rada proto navrhla hod mincí, vytažení jména z klobouku, losování z balíčku karet a také hod kostkou.

Ani jeden kandidát se minulý čtvrtek k „oficiálnímu házení“ nedostavil, proto je zastoupili členové obecní rady. Natu Bellovi padla šestka a Robu Zoschkemu dvojka, a tak se starostou stal Bell.

Poražený Zoschke přijal porážku sportovně a hned oznámil, že nebude žádat o přepočítání hlasů.

V minulosti se do sebe na obecních zasedáních oba často pouštěli, ale do budoucna hledí bez předsudků. Oba se už bavili o budoucí spolupráci a vtipkovali o volební metodě.

Kostky, které o novém předsedovi rozhodly, si Bell nechal na památku a zhruba stovku dalších si koupil, aby je při svém působení ve funkci mohl rozdávat jako neotřelý suvenýr.

„Doufám, že se někdy s Robem sejdeme na nějaké charitativní akci a budeme házet kostkami, abychom vybrali nějaké peníze,“ plánuje také Nate Bell.

Vcelku běžné řešení

Vrhání kostkami vypadá jako značně neortodoxní volební metoda, ale ve Spojených státech to není tak mimořádné, jak by se mohlo zdát. The Washington Post uvádí, že v posledních letech přišly kostky ke slovu také u voleb v Arkansasu či Kalifornii.

A ani přímo ve vesnici Sister Bay nedošlo navzdory dřívějšímu vyjádření Heidi Teichové k rovnosti hlasů poprvé. Ona sama totiž později uvedla, že stejná situace tam nastala už před šestnácti lety, ale neupřesnila, jaké konkrétní řešení radní tehdy využili.

V malém městě v Arkansasu si zvolili osmnáctiletého starostu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám