Hlavní obsah

Drželi se plastové nádrže a křičeli o pomoc. Osm rybářů zachránili po třech dnech na otevřeném moři

Osm barmských rybářů zachránila v pátek předminulého týdne posádka nákladní lodi ve vietnamských vodách v provincii Ba Ria-Vung Tau. Skupinka mužů na sobě měla záchranné vesty a držela se velké plastové nádrže. Jeden z nich měl zlomenou nohu, píše agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Osm rybářů čekalo na otevřeném moři tři dny na záchranu.Video: Newsflare, AP

 
Článek

Rybáři čekali na záchranu tři dny, než si jich ve Vietnamu všimla posádka panamské nákladní lodi Trump SW.

„Viděl jsem oranžový objekt plovoucí v moři. Podíval jsem se blíž a uviděl několik lidí se záchrannými vestami. Drželi se velké plastové nádrže a křičeli o pomoc,“ popsal situaci člen posádky Nguyen Chi Thanh, který si skupinky rybářů všiml jako první.

Trosečníci přežili čtyři dny na širém moři na polystyrenových krabicích

Koktejl

„Okamžitě jsem informoval kapitána a zahájili jsme záchrannou akci. Loď zamířila k rybářům a jednoho po druhém jsme je začali vytahovat. Jeden z nich potřeboval větší pomoc, protože kvůli zlomené noze a nadměrnému krvácení málem omdlel,“ dodal.

Zbytek skupiny byl vyhladovělý a dehydratovaný. Po poskytnutí první pomoci však byli všichni ve stabilizovaném stavu, uvádí AP.

Rybáře zachránili poté, co strávil týden na moři jen v chladícím boxu

Koktejl

Kapitán nákladní lodi o záchraně rybářů informoval pobřežní stráž, s níž se domluvil na setkání v nejbližším přístavu. Ten byl podle agentury vzdálený tři dny plavby. V pondělí 29. srpna pak rybáře převzala vietnamská pobřežní stráž, aby jim pomohla s návratem do jejich rodné země.

Proč rybáři skončili ve vodě a tři dny čekali na záchranu, je nyní předmětem vyšetřování. Posádka nákladní lodi se sice snažila získat detaily o tom, co je dostalo do problémů, s ohledem na jazykovou bariéru však zůstalo mnoho otázek nezodpovězeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám