Hlavní obsah

Rybáře zachránili poté, co strávil týden na moři jen v chladícím boxu

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybářům poblíž indonéského města Balikpapan se 24. září naskytl zvláštní pohled. Z širého moře k nim plul trosečník, který seděl v chladícím boxu. Když si vyslechli jeho příběh, nemohli uvěřit svým uším.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rybář týden driftoval na moři v chladícím boxuVideo: Reuters

 
Článek

Indonéský 62letý rybář Hamade vyrazil chytat makrely 17. září ve vodách Kota Baru v provincii Východní Kalimantan. Když už se dostal na širé moře, všiml si, že v jeho rybářském člunu je díra a že se nejspíš jeho plavidlo potopí. Po marných pokusech o ucpání lodi se smířil s myšlenkou, že z potápějícího člunu musí zmizet.

Australská armáda našla trosečníky, pomohl obří nápis na pláži

Svět

Z chladícího boxu vyházel svůj dosavadní úlovek a lednici pak hodil do oceánu. Sám do ní nastoupil a věřil v záchranu. V boxu strávil 8 dní a 7 nocí, bez jídla a vody, vtěsnaný do prostoru 1,5 × 1 metr. A rybáři, kteří ho zachránili, ho našli 320 kilometrů daleko od místa, kde ztroskotal.

O záchranu žraloka obrovského se přičinili indonéští rybáři

Koktejl

„Byl bych mrtvý, kdyby mě nenašli,“ uvědomoval si vděčný Hamade pro agenturu AP. Podle jeho zachránců byl extrémně podvyživený a dehydratovaný. Museli ho odvést do nejbližšího přístavu a do nemocnice. Z té ho po několika hodinách odpočinku dopravili do jeho domova.

„Poslali jsme ho domů za rodinou do Kuala Sambong,“ uvedl Koes Adi Dharma, ředitel Inspekce vodní policie v Kota Baru. Policisté trosečníkovi zároveň přispěli na nákup nové lodi a dali mu peníze na jídlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám