Hlavní obsah

Dívka má ve 12 letech první vysokoškolský titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina dětí jejího věku se ve 12 letech teprve začíná rozhodovat, co by je tak mohlo bavit, Sawsan Ahmedová z Westonu na Floridě v USA už má v kapse první vysokoškolský titul. Je diplomovanou specialistkou se zaměřením na biologii.

Foto: Broward College North Campus

Sawsan Ahmedová se stala nejmladší studentkou v historii Broward College, které se podařilo dosáhnout vysokoškolského vzdělání.

Článek

Sawsan Ahmedová se ve 12 letech stala nejmladší osobou, která kdy absolvovala Broward College. Na státní škole nacházející se ve Fort Lauderade excelovala s nejvyšším možným prospěchem. Maturitní zkoušku si přitom odbyla stejně bezchybně už ve svých devíti letech.

Zázračný belgický chlapec je v 11 letech bakalářem, hledá klíč k nesmrtelnosti

Koktejl

Mladá dívka se zaměřuje především na programování, chemii a biologii. To jsou obory, ve kterých by se ráda zdokonalila v navazujícím studiu na Floridské univerzitě. „Jejich kurzy v programovacím jazyce Python s aplikací na biologii mě opravdu zaujaly,“ řekla Sawsan pro ABC News a už se těší, až nastoupí do příštího semestru studia.

Sawsan chce jít ve šlépějích svého otce, který je lékařem v centru pro léčbu rakoviny v rámci Clevelandské kliniky v Abú Dhabí. Na rozdíl od něj ale nechce být doktorkou medicíny. „Lékaři, jako je můj táta, mohou zachránit jenom jeden život v jedné chvíli. Já bych chtěla medicíně přispět něčím, čím bych mohla zachránit co nejvíce životů najednou,“ svěřila se se svými sny.

Na začátku studia jí pomohli spolužáci, pak pomohla ona jim

Sawsan byla přitom vzdělávána nejprve doma. Učila ji její maminka Jeena Santosová Ahmedová, která brzy zjistila, že její dítě je mimořádně talentované. „Byla zvědavá, a tak jsme jí řekli všechno, co chtěla vědět,“ vysvětlila maminka, jak objevili dceřin talent.

Český středoškolák vyrobil robota pomocníka. Usnadní život vozíčkářům

Muži

Když zrovna nestuduje vědu, dělá to, co ostatní děti v jejím věku, maluje, hraje na hudební nástroje, kouká na seriály a hraje videohry. Ale ve škole je to něco jiného. Když začala chodit na vysokou, všichni se k ní chovali prý mimořádně mile a snažili se jí vstup na školu ulehčit. K závěru studia už to prý ale byla naopak ona, která radila ostatním, jak mají co dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám