Hlavní obsah

Člen ochranky v moskevské galerii se pokusil sníst vystavený exponát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen ostrahy v moskevské expozici současného umění udělal přesný opak toho, za co je placený. Poškodil totiž jedno z vystavených děl a jeho část se pokusil sníst. Vysvětlil to tím, že byl značně nevyspalý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K poškození exponátů na výstavách čas od času dochází, ale když se toho dopustí člověk, který má naopak hlídat, aby se jim nic nestalo, je to přinejmenším dost neobvyklé. Ovšem přesně to se na přelomu ledna a února stalo ve stálé expozici současného umění v moskevském výstavním areálu VDNCh.

Organizátoři si na začátku února všimli, že jedno z děl je poškozené. Konkrétně šlo o kus ve volném překladu nazvaný Zlatá rybka na útěku, jenž sestával ze dvou částí. První je ztvárnění skleněné misky, z níž vyskakuje zlatá rybka, a tou druhou obraz mořské scény, z něhož zlatá rybka vyskakuje také.

Při zjištění, že je obraz poškozený, začali provozovatelé galerie po vandalovi pátrat pomocí kamerových záznamů a výsledek pravděpodobně překvapil úplně všechny. Dílo totiž poničil člen bezpečnostní služby.

Na záběrech, které se začaly šířit po ruských sociálních sítích, je vidět muž, který dílo nejprve krátce zkoumá a pak se snaží zlaté rybky z exponátu oddělit. U misky se mu to nepovedlo, ale odtrhnout rybku z obrazu mu nečinilo větší problém. Následně k rybce nejprve přičichne a pak se do ní zakousne.

Když lidé z galerie muže se záběry konfrontovali, údajně pouze pokrčil rameny a řekl, že byl strašně nevyspalý a že vůbec nechápe, proč umělecké dílo poničil. Podle všeho nebyl ani propuštěn, ale pouze suspendován. Zlatou rybku na útěku se během několika dnů podařilo zrenovovat do původního stavu.

Student snědl v muzeu uměleckou instalaci, banán známého provokatéra

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám