Hlavní obsah

Student snědl v muzeu uměleckou instalaci, banán známého provokatéra

Jeden jihokorejský student snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckou instalací italského tvůrce Maurizia Cattelana. Na vysvětlenou uvedl, že nestihl ráno snídani a měl hlad. Při činu ho ale jeho kamarád natočil a student u stříbrné pásky a slupky, která po banánu zbyla, i pózoval, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Cattelanův banán na výstavě v Pekingu v roce 2021.

Článek

Umělecké dílo s názvem „Komediant“, které je součástí Cattelanovy výstavy „My“, tvořil zralý banán nalepený na stěně Muzea umění Leeum v Soulu. Když student ovoce snědl, nalepil na zeď slupku, píše BBC. Místním médiím pak vysvětlil, že dílo je uměleckou provokací a že poškození uměleckého díla by také mohlo být považováno za umělecký akt.

Muzeum banán v expozici mění každé dva až tři dny, po studentově zásahu tedy rychle umístilo jeho náhradu. Vedení muzea uvedlo, že po studentovi nebude požadovat žádnou náhradu škody.

Cattelan je považován za velkého provokatéra uměleckého světa. Když se o incidentu dozvěděl, prohlásil, že „to vůbec není problém“.

Koneckonců to není poprvé, kdy bylo jeho „dílo“ snědeno. V roce 2019 snědl Cattelanův banán prodaný za 120 tisíc dolarů (tehdy zhruba 2,8 milionu korun) jiný perfomer, který své vystoupení nazval Hladový umělec.

I když některé puritány banán nalepený na zdi pohoršuje, je záměrnou provokací, která k podobným akcím, jaké se dopustil jihokorejský student, přímo vybízí.

Banán prodaný za miliony byl sněden

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám