Hlavní obsah

Banka propustila muže, který na služební cestě koupil jídlo přítelkyni a nepřiznal to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanec Citibank byl loni propuštěn za to, že na služební cestě koupil za firemní peníze své přítelkyni kávu, sendvič a těstoviny a následně o tom lhal účetnímu oddělení. Kauza skončila u soudu, jenž před pár dny dal za pravdu zaměstnavateli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Szabolcs Fekete pracoval pro Citibank sedm let jako analytik v oblasti finanční kriminality a na začátku loňského července vyjel na pracovní cestu do Amsterdamu. Po návratu předložil účty k proplacení, ale účetnímu oddělení se nezdálo, že některé položky jsou na nich dvakrát.

Konkrétně šlo o dva sendviče, dvě kávy a dvě porce těstovin. Pan Fekete to v e-mailové komunikaci vysvětloval například tím, že ráno vynechal snídani, a tak si později dal sendvič a kávu a totéž si odnesl i s sebou do kanceláře. Navíc argumentoval, že se přece pohodlně vchází do denních diet ve výši 100 eur (přibližně 2500 korun) a podivil se nad tím, že musí své stravovací návyky popisovat takto detailně.

Nejde o peníze

Banka však později uvedla, že jí nešlo o samotnou částku, ale že zde bylo podezření na porušení zásad ohledně firemních výdajů. Analytik totiž přiznal, že s ním na služební cestě pobývala přítelkyně, ale odmítal, že by jí z firemních peněz cokoliv kupoval.

Z informací serveru BBC není jasné, co jej přimělo změnit „výpověď“, ale nakonec firmě přiznal i to, že se s partnerkou o jídlo dělil. Výsledkem toho byla výpověď, kterou Szabolcs Fekete považoval za neoprávněnou, a tak dal věc k soudu.

Ten však dal za pravdu zaměstnavateli a znovu zdůraznil, že nejde o „zpronevěřenou“ částku, ale o neúplné a nepravdivé informace, které žalobce zaměstnavateli poskytl.

„I kdyby byla žádost o proplacení podána na základě nedorozumění, bylo povinností žalobce se k tomu při první příležitosti přiznat a zjednat nápravu. Rozumím tomu, že žalovaná strana vyžaduje od svých zaměstnanců poctivé jednání,“ zdůvodnila svůj verdikt soudkyně Caroline Illingová.

Aerolinky po více než 30 letech propustily pilota, protože upozornil na riziko modlení se za letu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám