Hlavní obsah

Aerolinky po více než 30 letech propustily pilota, protože upozornil na riziko modlení se za letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost Turkish Airlines dala výpověď pilotovi, který u ní pracoval přes 30 let. Důvod firma neuvedla, ale podle propuštěného muže to udělala proto, že vyjádřil pochybnosti o tom, aby do budoucna bylo pilotům povoleno modlit se za letu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval server turecké televize Halk TV. Podle něj propuštěný pilot kopilotovi řekl, že modlit se za letu představuje bezpečnostní riziko. „Jsem také muslim, ale za letu by modlení bylo riskantní,“ dodal. Kopilot namítl, že může z kokpitu odejít pomodlit se stejně, jako když odchází na toaletu.

Také spolu hovořili o řízení letadla v době ramadánového půstu, což pilot v případě dlouhých letů rovněž označil za riskantní. Kopilot si na něj následně stěžoval.

Zatím není jasné, jak by mělo pravidlo pro modlení pilotů za letu vypadat ani kdy by mělo být zavedeno. O takové možnosti totiž minulý měsíc hovořil pouze na sociální síti Ahmet Bolat z vedení Turkish Airlines.

Na Bolatova slova reagovali někteří uživatelé sítě X, bývalého Twitteru, kteří zpochybnili, jak v pohybujícím se letadle určit směr modlitby. Muslimové totiž každodenní modlitby provádějí otočení směrem k Mekce. Další se zase ptali, kdy by se modlitba konala, zda podle času v místě odletu, nebo podle času v místě příletu.

Novozélandské aerolinky budou před letem vážit cestující

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám