Hlavní obsah

Autora veřejně označte za blbce! Britské muzeum pobouřilo, když spojilo Thatcherovou s bin Ládinem a Hitlerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria and Albert Museum v Londýně vzbudilo poprask, když v expozici věnované britskému humoru zmínilo mezi „současnými padouchy“ jméno bývalé premiérky Margaret Thatcherové mezi Adolfem Hitlerem a Usámou bin Ládinem. Mezi politiky se ozývá volání po zastavení veřejného financování instituce.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Margaret Thatcherová

Článek

V expozici věnované britskému humoru v průběhu let je baronka Thatcherová, jež jako první žena ve funkci britské premiérky udávala ráz britské politiky v 80. letech, zmíněna v popisku u loutek Punche a Judy. Jde o tradiční britské postavičky, které vystupují v krátkých scénkách, v nichž - zjednodušeně řečeno - vždy nějaký padouch dostane takříkajíc na frak.

„V průběhu let se zlé postavy v těchto představeních posunuly od ďábla k nepopulárním veřejným osobnostem včetně Adolfa Hitlera, Margaret Thatcherové a Usámy bin Ládina,“ stojí na cedulce s popiskem k loukám s dovětkem, že účelem bylo držet krok s dobou a brát si na mušku „současné padouchy“.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, přičemž slovo ostudný patřilo k nejmírnějším, které se na adresu muzea snášely. „Kdo napsal tento popisek, by měl být veřejně označen za blbce a měl by si přečíst o moderních dějinách,“ nechal se například slyšet bývalý ministr obchodu Connor Burns.

„Ale jsou to bohužel typické nesmysly, které v našich veřejných institucích přetrvávají. Někdo by je měl klepnout přes prsty,“ dodal s tím, že by měli konečně dospět.

Dánský umělec musí vrátit skoro dva miliony, do galerie dodal jen prázdná plátna

Koktejl

Souhlasí s ním i bývalý předseda konzervativců Iain Duncan Smith. Ten upozornil, že řada poslanců včetně jeho samotného dostává výhrůžky smrtí a že v tomto světle je výstava přinejmenším nepromyšlená a lživá. „Asi žijí v nějaké bublině, když političku formátu Margaret Thatcherové srovnávají s masovými vrahy,“ je přesvědčen Smith.

Ten také nadhodil otázku, zda má být muzeum nadále veřejně financováno. Victoria and Albert Museum se specializuje na aplikované a dekorativní umění a patří k největším svého druhu na světě. Server Daily Mail uvádí, že v letech 2022 až 2023 činily příjmy této instituce 67 milionů liber (přes 1,8 miliardy korun), přičemž většina pocházela právě z peněz daňových poplatníků.

„Ti, kteří to vymysleli, by měli začít tvrdě pracovat společně s námi ostatními, a ne jen sedět na svých místech a vymýšlet hloupé nápady,“ nedržel se Iain Duncan Smith zpátky.

Výstava značně rozohnila i politického komentátora a podnikatele Russella Quirka. Ten baronku Thatcherovou považuje naopak za hrdinku politické historie, protože podle jeho mínění byla matkou podnikání, která zabránila „militantním odborům“ ve zničení britské ekonomiky a která i obyčejným lidem umožnila přístup k bohatství.

Není to první kontroverze

Daily Mail upozorňuje, že to není první kontroverze tohoto muzea v souvislosti s bývalou premiérkou. Po její smrti v roce 2013 totiž „zdvořile odmítlo“ přijmout kolekci jejích oděvů a kabelek. Rodina je tehdy chtěla věnovat pohromadě, aby osobní předměty Margaret Thatcherové doslova „nebyly rozházeny po celém světě“.

Ve zdůvodnění, proč tuto nabídku odmítlo, muzeum uvedlo, že sbírá pouze exponáty „mimořádné estetické nebo technické kvality“, nikoliv předměty s „vlastní společensko-historickou hodnotou“. Vedení muzea pak ale také tvrdilo, že žádnou formální nabídku ani nedostalo.

O rok později se to však Victoria and Abert Museum přece jen pokusilo napravit, když uspořádalo výstavu některých oděvů Margaret Thatcherové. Tehdejší kurátorka módy Claire Wilcoxová při té příležitosti uvedla, že jde o výběr z pracovního šatníku jedné z nejvlivnějších a nejmocnějších žen 20. století.

Člen ochranky v moskevské galerii se pokusil sníst vystavený exponát

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám