Hlavní obsah

Astronauti vypěstovali ve vesmíru chilli papričky. Uvařili si tacos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronauti na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) si o víkendu pochutnali na tradičním mexickém pokrmu s názvem tacos. Jednou z použitých ingrediencí byly i chilli papričky, které si sami vypěstovali. Stalo se tak vůbec poprvé, kdy členové kosmické agentury NASA vypěstovali tento druh zeleniny ve vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Astronauti si pochutnali na mexickém pokrmu tacos.

Článek

Členové vesmírné posádky začali podle vyjádření NASA s pěstováním chilli papriček v červenci ve snaze porozumět více „interakcím mezi rostlinami a mikroby” ve vesmíru.

Konkrétně se jednalo o druh papriky seté (Capsicum annuum), která je známá pod názvem Anaheim či pro její původ také jako novomexická paprika.

Astronautům se ve vesmíru již dříve podařilo vypěstovat jiné druhy zeleniny, jako například salát či ředkvičky. Papriky jsou ale podle NASA pro pěstování obtížnější, neboť trvá relativně dlouho, než vyklíčí a přinesou plody.

Foto: Profimedia.cz

Jedná se o první vypěstované papriky ve vesmíru.

Stalo se tak zcela poprvé, kdy její členové papriky ve vesmíru vypěstovali. A v pátek si na nich rovněž pochutnali – využili je v rámci mexického pokrmu tacos, který společnými silami připravili.

Astronautka Megan McArthurová se na sociálních sítích pochlubila fotkami jídla, které nazvala „svými dosud nejlepšími vesmírnými tacos”. Pokrm kromě papriček obsahoval také hovězí maso, sušená rajčata a artyčoky.

Experiment s chilli papričkami je součástí programu Plant Habitat-04, jenž usiluje o rozšíření počtu plodin, které mohou astronauti v budoucnu ve vesmíru pěstovat a spolehnout se tak co možná nejvíce na zásoby jídla z vlastních zdrojů.

„Výzvou je schopnost nakrmit posádky na nízké oběžné dráze Země a poté rovněž průzkumníky během budoucích misí mimo nízkou oběžnou dráhu Země – na Měsíci v rámci programu Artemis a eventuálně také na Marsu,” vysvětlil vědec z programu Plant Habitat-04 Matt Romeyn.

V kabině od SpaceX netěsní záchod. Astronauti to při cestě z ISS budou muset vydržet

Věda a školy

S ohledem na informaci zveřejněnou před několika dny ohledně netěsnícího záchodu v kabině, která má posádku dopravit zpět na Zemi, však vyvstává otázka, zda bylo načasování hostiny zrovna ideální.

Reklama

Výběr článků

Načítám