Hlavní obsah

Američané zachránili v Mikronésii tři trosečníky, došlo na nečekané rodinné setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři rybáři z Mikronésie skončili na opuštěném atolu, když jim vlny poškodily loď. Po týdnu je přijela zachránit americká pobřežní stráž a na místě se ukázalo, že jeden člen posádky je jejich příbuzný.

Foto: AFP / US COAST GUARD / , Profimedia.cz

Trosečníci vytvořili nápis z palmových listů.

Článek

Tři muži z Mikronésie se 31. března vydali lovit ryby do místních vod, ale poblíž malého atolu Pikelot se jejich loď dostala do potíží ve vlnách, které poškodily její motor. Rybáři se dokázali dostat na břeh, ale nemohli si přivolat pomoc, protože jejich vysílačka se mezitím vybila. Z palmových listů proto na písku vytvořili slovo help (pomoc) a čekali.

Měli štěstí, že skončili zrovna na Pikelotu, protože je tam zdroj vody, ke kterému čas od času místní rybáři zavítají. Měli tedy co pít a byla zde i šance, že se tam možná někdo objeví. K jídlu jim pak posloužily kokosy.

Pátrání po mužích začalo 6. dubna, kdy jeden z příbuzných nahlásil jejich zmizení na americkou základnu na Guamu. Záchranáře však čekal poměrně náročný úkol. Pikelot je totiž součástí Federativních států Mikronésie, což je státní útvar rozkládající se na zhruba 600 tichomořských ostrovech a ostrůvcích roztroušených na značně velké ploše.

Vzkaz v písku a světlice zachránily trosečníkovi v Karibiku život

Koktejl

Ale již 7. dubna si nápisu na břehu Pikelotu všimlo průzkumné letadlo, shodilo trosečníkům balíčky se zásobami a nahlásilo jejich polohu. Druhý den jim jiné letadlo shodilo vysílačku, díky níž mohli trosečníci záchranářům sdělit, že jsou v pořádku a čekají na pomoc. A o další den později dorazilo plavidlo americké pobřežní stráže.

Jedním z členů posádky byl také Eugene Halishlius, jenž rybáře překvapil tím, že je Mikronésan a mluví místním jazykem. A poté, co se představil, se ukázalo, že ve skutečnosti je s trosečníky příbuzný. S jedním jsou sice jen bratranci ze třetího „kolene“ a s dalšími ze čtvrtého, ale příbuzní zkrátka jsou.

Server CNN pak připomíná, že Pikelot trosečníky možná nějakým způsobem přitahuje. V roce 2020 tam totiž zůstali jiní tři muži, protože jejich lodi došlo palivo. Jediný další rozdíl pak byl snad jen v tom, že tehdy na pláži vytvořili nápis SOS.

Novozélandského trosečníka ve vlnách oceánu zachránily hodinky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám