Hlavní obsah

Novozélandského trosečníka ve vlnách oceánu zachránily hodinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelné štěstí stálo při 61letém Novozélanďanovi, který strávil téměř 24 hodin v chladných vodách jižního Pacifiku, když při lovu ryb přepadl do vody a jeho člun se mu vzdálil. Vyhlídky na záchranu byly desítky kilometrů od pobřeží minimální, ale nakonec přežil díky svým hodinkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pan Will Fransen z Cambridge na severním ostrově Nového Zélandu se vydal začátkem roku na lov ryb. Vyplul sólo na svém dvanáctimetrovém člunu s tím, že se následující den vrátí. Plány mu ale zkřížil obrovský marlín, dravá ryba, která může měřit až 3,75 metru a vážit více než půl tuny.

Marlína, který se zasekl do háku, se rybář chystal vypustit zpět do oceánu, při manévru však ztratil rovnováhu a spadl do vody. „A co víc, byl jsem ve vodě, zatímco motor šel na volnoběh,“ popsal listu New Zealand Herald.

Rybář se snažil doplavat zpět k lodi, ta se ale od něj vzdalovala. „Vzápětí byla až na obzoru, zatímco já jsem jen šlapal vodu,“ řekl dále pan Will, jenž v tu chvíli byl asi 55 kilometrů od pobřeží.

Neměl žádnou záchrannou vestu, jen postroj, který vykazoval jen omezenou úroveň vztlaku. Teplota vody během dne nepřesahuje 20 stupňů Celsia a v noci klesá k 15 stupňům. V tu chvíli si muž uvědomil, že je prakticky bez šancí.

Klobouk nepomohl

Nepomáhal mu ani klobouk, který mu i po pádu zůstal a jímž zpočátku mával a současně křičel na plavidla, která se objevila v dohledu. „Vzdal jsem to. Položil jsem se na hladinu a pozoroval nádhernou oblohu nad sebou při západu slunce,“ líčil rybář své zážitky.

V jednu chvíli zpozoroval, že se kolem něj ve vzdálenosti pár metrů mihla ploutev žraloka. Ten ale naštěstí nejevil o trosečníka zájem. Pan Will sebou ovšem vždy vyděšeně trhnul, když nohama zavadil o chaluhy. Během noci jej mořský proud unášel kilometry jižním směrem.

Když se druhý den v jeho blízkosti objevil člun se třemi rybáři, dostal muž spásný nápad. Natočil své hodinky tak, aby sklíčko odráželo sluneční svit směrem k posádce člunu.

Trojice mladíků si bezmocného muže všimla a okamžitě mu pomohla na palubu. „Rádi tě vidíme. Asi nejsi docela v pořádku,“ měla znít první slova jednoho ze zachránců.

Ti podchlazeného rybáře zabalili do všeho, co našli, aby jej zahřáli, a na plné obrátky spěchali na pevninu za lékařem.

Pan Will měl od slunce spálený obličej i ramena a od šlapání vody jej bolely klouby. Dokázal ale sám dojít k čekající sanitce, která jej dovezla do nemocnice. Tam lékaři mohli konstatovat, že i přes děsivou oceánskou anabázi je vcelku zdravý.

Zachráněný muž tak mohl začít spřádat další plány. Tím nejbližším je vypátrat, co se stalo s jeho lodí, která se možná ještě bezvládně houpe někde na vlnách jižního Pacifiku.

Rybářům z převrácené lodi pomohl k záchraně chladicí box

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám