Hlavní obsah

Vzkaz v písku a světlice zachránily trosečníkovi v Karibiku život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři písmena vyznačená do písku a světlice zachránily život 64letému trosečníkovi, jehož loď se převrhla během plavby v Karibiku. Muž vyvázl bez zranění a stačil doplavat na bahamský ostrov Cay Sal mezi Floridou a Kubou. Ostrov je ale velmi odlehlý a neobydlený.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Znamení, které trosečník vyznačil do písku na pobřeží

Článek

Tři dny trosečník živořil bez jakéhokoli kontaktu s civilizací, hlavu však neztratil. Na pláži podle listu USA Today vyznačil velká písmena SOS v naději, že si jich všimne posádka některého z letadel a přivolá pomoc. Vše ještě podpořil tím, že vystřeloval do vzduchu světlice, které měl jako zkušený námořník s sebou a dobře zaizolované proti vodě.

Sázka na znamení SOS a pyrotechniku nakonec vyšla, když si posádka letadla americké pobřežní hlídky všimla převráceného člunu na hladině a spojila si jej se signálními písmeny v písku i vystřelovanými světlicemi. Další hlídkové letadlo vzápětí shodilo trosečníkovi na pobřeží zásoby pitné vody, jídla a vysílačku, s jejíž pomocí pak koordinovali další postup při záchraně.

Minulý pátek hlídka dopravila muže člunem „v dobrém zdravotním stavu“ do nemocnice. Úřady nejprve oznámily, že zachráněným je Nizozemec. Až později údaj korigovaly s tím, že jde o německého občana.

„Jsme hrdí na to, že jsme tomuto muži zachránili život. Jeho případ slouží jako dokonalý příklad toho, proč musíte mít na svém plavidle správné bezpečnostní vybavení,“ uvedl poddůstojník pobřežní stráže Dev Craig. „Kdybychom nezahlédli světlice, nemuselo to mít tak dobrý konec,“ dodal.

Po třech měsících zpět na pevnině. Australan popsal strastiplný úděl trosečníka na širém oceánu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám