Hlavní obsah

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a chutné

Říká se, že jsme národem vášnivých houbařů. Pokud mezi ně patříte i vy, jistě jste se už dostali do situace, kdy sběr převyšoval konzumaci. Ideálním způsobem pro uchování hub je zamrazení. Háček je ovšem v tom, jak to udělat správně, aby zůstaly zdravé a chutné.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Houby obsahují látky, které se v procesu rozkladu uvolňují a mohou našemu organismu po konzumaci způsobit potíže. Lesní houby zpracujte nejpozději do dvou až tří dnů od sběru, pěstované do pěti. Okamžitá konzumace ale představuje jen jeden ze způsobů, jak si houby vychutnat. Kromě sušení a zavařování rozhodně vyzkoušejte také zamrazení hub.

Pokud zamrazení a rozmrazení hub provedete správně, udrží si chuť i aroma. Nemusíte se pak snažit své „úlovky“ rychle udat a navíc si na nich můžete pochutnat třeba i v lednu. Budete-li se držet několika následujících rad, ani nepoznáte, že jste je právě vytáhli z mrazáku a nikoliv ze země.

Co udělat před zamrazením hub

Houby by neměly přijít do mrazáku čerstvě vytažené z jejich přirozeného prostředí. Kvůli výše zmíněným enzymům, které houbu rozkládají a během toho uvolňují toxické látky, je musíte nejprve dobře očistit a zpracovat. Sbírejte ideálně mladé a zdravé houby a ukládejte je do proutěného koše, nikoliv igelitové tašky, aby mohly dýchat, čímž oddálíte hnilobu a plesnivění.

Můžeme zmrazit i žampiony?

Na zamrazení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Především tedy hřiby, lišky, holubinky, hlívy ústřičné a klouzci, ale i žampiony. Naopak bílý hřib nechte spíše na sušení, abyste nepřišli o jeho typické aroma.

Můžeme zamrazit čerstvé houby?

Houby se doporučují zmrazit po tepelné úpravě. Pokud je zamrazíte rovnou za syrova, nedosáhnete stejně dobrých výsledků. Hrozí, že se nebezpečné toxiny budou uvolňovat ještě několik hodin po vložení do mrazáku.

Jak na správné zamrazení hub

Perfektní způsob tedy představuje podušení čerstvých hub. Očištěné houby nakrájejte na stejně velké kousky a alespoň pět minut je na pánvičce poduste. Buď na malém množství vody nebo klidně i na sucho, jelikož plodnice vodu pustí. Tím houby navíc zbavíte přebytečné vody a ušetříte místo v lednici. Houby můžete podusit i v hrnci, kde je zalijete trochou vroucí vody.

Nakonec nechte houby vychladnout a okapat. Suché a studené je vložte do mikrotenových sáčků či vhodné krabičky a dobře uzavřete. Pro lepší přehled se doporučuje označit obal datem.

Chcete-li přeci jen zmrazit houby syrové, tedy tepelně neupravené, vyberte pouze ty kvalitní a zdravé. Sáček či krabičku opravdu dobře utěsněte, aby vám nenačichly i ostatní potraviny.

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku

Zamrazené houby spotřebujte ideálně do 3 až 6 měsíců, poté ztrácejí chuť. Zkrátka platí, čím dříve je zpracujete, tím chutnější budou. Maximálně je skladujte po dobu 12 měsíců a během další sezóny si raději nasbírejte nové. V případě hub zmrazených již za syrova jejich zpracování neodkládejte déle jak dva měsíce.

Jak houby rozmrazit

Skvělé je, že houby rozmrazovat v podstatě vůbec nemusíte. Nejlepší metodou se zdá být využití hub k vaření ihned po jejich vyndání z mrazáku. Vložte je tedy rovnou na pánev, do hrnce, pekáče nebo zkrátka kamkoliv, kde je hodláte zpracovat a přeměnit v chutný pokrm. Houby zmrazené za syrova důkladně tepelně zpracujte, abyste nezkonzumovali toxiny, které se v nich mohly uvolnit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám