Hlavní obsah

Za bitcoiny se dají koupit v Dubaji i byty. Stačí 30 mincí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes nejpoužívanější virtuální měna bitcoin přestává být doménou nadšenců do nových technologií. Prosazuje se stále více jako akceptovaná alternativa klasických měn. Pokud vlastníte nějaké bitcoiny a hledáte nové bydlení, máte šanci je za něj utratit.

Foto: ČTK/AP

Virtuální měna bitcoiny

Článek

Britští podnikatelé Michelle Moneová a Doug Barrowman jako první na světě nabídli možnost zaplatit bitcoiny za nový byt ve svém novém rezidenčním projektu Aston Plaza and Residences, který staví v Dubaji Science Park.

Za menší studio zaplatí zájemce rovných 30 bitcoinů (asi tři milióny korun). Větší apartmán s jednou ložnicí pak stojí 50 bitcoinů (asi 5,1 miliónu korun).

Takto vypadá byt, který je možné zakoupit za bitcoiny.

Reálné ceny se však mohou výrazně lišit a každé čekání se může prodražit, protože hodnota bitcoinu se neustále dramaticky mění. V současnosti se jeden bitcoin prodává za více než 4600 dolarů, což je více než čtyřnásobek toho, kolik stál na začátku roku, a jeho cena stále roste.

„Chceme dát příležitost bitcoinovému světu. Je to pro bitcoinové uživatele dobrá možnost, jak své bitcoiny utratit za cihly a maltu,“ řekla Moneová CNN Money. Kupci přitom mohou bitcoiny zaplatit nejen za samotný byt, ale i za jeho vnitřní vybavení.

Investovaly desítky tisíc Čechů

Do bitcoinů již investovaly i desítky tisíc Čechů a platbu jimi akceptuje více než stovka firem. Můžete s nimi zaplatit například útratu v kavárně, nakoupit v obchodě, ale populární jsou zejména v e-shopech, včetně Alzy.

Alza tuto možnost nabídla jako první velký český e-shop letos v květnu. Do svých showroomů v Praze a Bratislavě nainstalovala bankomaty, kde lze koruny a eura směnit za bitcoiny. Za pouhé tři týdny tuto možnost využily stovky zákazníků, kteří zde utratili bitcoiny za milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám