Hlavní obsah

Za bitcoiny se dá koupit káva, elektronika i domy. Popularita virtuální měny neustále roste

Novinky, mif

Virtuální měna bitcoin se těší stále větší popularitě. Lze za ni koupit kávu, elektroniku, rodinné domy, ale v zahraničí dokonce i zaplatit školné na vysoké škole. Jde zároveň o zajímavý prostředek k investici, i když do určité míry značně rizikové.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Není žádným tajemstvím, že popularita bitcoinů (BTC) mezi běžnými uživateli neustále roste. Právě i díky tomu se neustále rozrůstá nabídka produktů a služeb, které je možné za tuto virtuální měnu koupit.

Turisti například mohou během letošního léta platit bitcoiny i v pouličních stáncích v chorvatském Zadaru. Tamní prodejci dokonce nabízejí v některých případech až 15% slevu na celý nákup, pokud se člověk rozhodne zaplatit virtuálními mincemi.

Platby v bitcoinech před časem zavedl internetový obchod Alza.cz a podle všeho to byla sázka na dobrou kartu. Za pouhé tři týdny od zavedení plateb ve virtuální měně totiž tuto možnost využily stovky lidí a dohromady utratily několik miliónů korun.

Zájem neklesá ani v posledních dnech. „Pro představu jde o tisíce transakcí s obratem v řádech miliónů korun,“ uvedl pro Novinky.cz Igor Pauer, e-commerce business director Alza.cz.

Běžné platidlo

„Průměrná objednávka se pohybuje momentálně v částce kolem 8000 Kč, největší objednávka byla v hodnotě 560 000 Kč. Procentuálně je největší zájem o bitcoiny v ČR, v absolutní hodnotě ale převažují nákupy v zahraničí. Platby BTC nejsou ale koncentrované do jedné země, jsou rozložené do celé Evropy,“ doplnil Pauer.

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je také měsíc od měsíce více. V červenci například v Česku vznikla btc směnárna smenarnabtc.cz, která však zatím běží pouze v testovacím režimu. Zajímavá je především tím, že k jejímu vzniku přispěla tuzemská bitcoinová komunita. Díky tomu se zde dají pořídit virtuální mince za poměrně zajímavé kurzy.

Novodobá zlatá horečka

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů. Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Možnost těžby tak některé uživatele láká natolik, že si do svých počítačů nainstalují tento specializovaný software, aby mohli získat kybernetické mince sami, což potvrzují i prodejci. „Zájem o virtuální měny v posledních měsících prudce roste a celá řada zákazníků si je dokonce těží sama,“ reagoval na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

„V našem portfoliu proto máme speciální nabídku hardwarových komponent vhodných právě pro těžbu bitcoinů a jiných virtuálních měn. Největší zájem je o grafické karty AMD Radeon RX 580, RX 570, NVIDIA GTX 1060 a GTX 1070. Zájem je dokonce takový, že jsou aktuálně na celém trhu nedostatkovým zbožím. Vysoká poptávka je rovněž po základních deskách disponujících větším množstvím PCIe slotů a výkonných zdrojích, které zvládnou napájet větší množství grafických karet,“ přiblížil problematiku těžby bitcoinů Gabriel.

Bez peněženky to nejde

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Na internetu existuje hned několik společností, které nabízejí možnost zřízení virtuální peněženky. Jednou z nich je i Arbolet.net, na tomto serveru je možné zřídit peněženku jen s pomocí e-mailové adresy a hesla.

Hlavním benefitem této peněženky je česká podpora, neboť nedílnou součástí Arbolet.net je členské fórum, ve kterém se uživatelé dělí o své zkušenosti a pomáhají nováčkům s prvními kroky ve světě virtuálních měn.

Stinná stránka bitcoinů

Výhody bitcoinů jsou nepopiratelné. I kvůli tomu je celá řada uživatelů používá jako prostředek k investici. Hodnota virtuálních mincí totiž dramaticky roste.

Evropský bankovní úřad nicméně již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Vklady totiž nejsou nijak chráněny a kurz často výrazně kolísá. A to klidně i o několik tisíc korun.

Aktuálně má jediná mince bitcoinů hodnotu více než 55 000 korun. Ještě letos v únoru se kurz přitom pohyboval okolo 25 000 Kč.

Riziko při používání bitcoinů představují také počítačoví piráti. Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám